Kahramanmaraş’ta AFAD Kavşağı’nda Trafik Kazası: Çok Sayıda Yaralı Var Kahramanmaraş’ta AFAD Kavşağı’nda Trafik Kazası: Çok Sayıda Yaralı Var
Yoğun Katılım ve Açılış Konuşmaları
Etkinliğe KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, Yazar İsmail Kılıçarslan, KSÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, TÜGVA Kahramanmaraş İl Temsilcisi Furkan Seyithanoğlu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Program, İlahiyat Fakültesi öğrencisi Yunus Karapınar'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Deprem şehitleri ve tüm şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi. TÜGVA Kahramanmaraş İl Temsilcisi Furkan Seyithanoğlu, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan ve KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım'ın gerçekleştirdiği açılış konuşmalarının ardından Yazar İsmail Kılıçarslan sahneye çıktı.
İsmail Kılıçarslan'dan "Kültürel İktidar" Dersi
Yazar İsmail Kılıçarslan, "Kültürel İktidar" konulu ihtisas akademi dersinde önemli konulara değindi. Kılıçarslan, kültürün kaynakları, kültürlenme, tek kültürlü dünya anlayışının kültür üzerindeki etkileri ve bu etkilere karşı mücadele yöntemleri hakkında katılımcılara değerli bilgiler aktardı.
Kılıçarslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kültür; en geniş anlamda Allah'ın bize zahmetsizce elde ettiğimiz şeylerin dışında bizim emek vererek ulaştığımız her şey diyebiliriz. Biz bu elde edilenlere kendi birikim ve kültürümüzü katarız. Kültür temelde din, tarih ve coğrafya ile birbirine tutturulmuş insanların bir topluluk oluşturarak birlikte yaşamasıdır.
Kültürel birlik sayesinde birey ve toplumlar hayatını idame ettirebilmektedir. Bugün dünyada 'mono kültür' olarak dayatılan kültür emperyalizmi diğer kültürleri de yok etmeye çalışmaktadır. Mono kültür anlayışıyla tek kültürlülüğün peşine düşülerek kültürel hazineler yok edilmektedir. Modern dünyanın mini kültür anlayışı yerleşik kapitalizme dayalıdır ve ilgilendiği tek şey kârını maksimize etmektir. Aynı zamanda Kültürel iktidar seçimle ya da halkın tercihiyle ortadan kaldırılamayan yerleşik iktidar biçimi olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Geniş bir kültürel birikime sahip olunan ülkemizde çok kültürlülük ve farklılıklardan gelen zenginliklerimiz var. Dünyada uygulanmakta olan, birbiri ile benzeşen unsurları içeren insan ve toplumları kendi çıkarlarına göre yönlendirmeye yatkın mono kültürlü anlayışın insanlığa verecek hiçbir şeyi yoktur. Esasında insan ikna edilmeye çok yatkın bir canlıdır. Sürekli olarak ikna bombardımanına tutulan insan verilen mesajları almaya da müsait hale getirilmektedir. Kültürel iktidarda değişmez propaganda aleti ise tekrarla ikna et, devam et zinciridir.
Bir şeyin sürekli tekrarı o şeyin doğru olduğu anlamına gelmez. Üzerini örtmeye çalıştığınız hakikati yalanlarla örtmeye çalışılmaktadır. Burada akıllara gelen soru ne yapabiliriz sorusudur. Bunun cevabı ise gayet basittir. Kişinin kendi sorumluluğunu başkasına havale etmeden, çözümü genelleştirerek toplumsal bir hareket beklentisine girmeden çözmemeye niyet etmesidir. Birey olarak neler yapabilirim diye düşünmek ise en büyük mücadele biçimidir.”
Soru-Cevap ve Plaket Töreni
Konuşmasının ardından Kılıçarslan, katılımcıların sorularını yanıtladı. TÜGVA Kahramanmaraş İl Temsilcisi Furkan Seyithanoğlu, Kılıçarslan'a hediye takdiminde bulundu. Program, İhtisas Akademide başarı gösteren öğrencilere protokol üyeleri tarafından belge takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Muhabir: YAVUZ NALBANTBAŞI