12 Şubat 1920 tarihinde büyük bir zaferle sonuçlanan Maraş kurtuluş mücadelesinin 100 yılını kutlamanın gururu ve mutluluğu içerisindeyiz.
Birinci Dünya savaşı sona erip Mondros mütarekesi ve serv antlaşmasından sonra vatanımız karış karış işgal edilir. Maraş ve çevresini İngilizler işgal eder. İngilizlerin şehre girmemesi için köylüler, Maraş- Narlı arasındaki Aksu köprüsünü tahrip ederler. 23 Şubat 1919 da İngilizler şehre girer. Şehirdeki mülk sahibi olan Ermeniler bu işgale çok sevinirler. İngiliz komutan, şehrin ileri gelenleri ile konuşur, bu işgalin geçici olduğunu kendilerine bir zarar gelmeyeceğini söyler.
30 Ekim’de İngilizler yerlerini Fransızlara bırakarak şehri terk ederler. Fransızların kesin işgal için geldikleri bellidir. Halka yapılan baskılar sonunda, işgalin hemen ertesi günü Uzunoluk olayı cereyan eder. Ardından” Bayrak olayı” başlar. Halk Kaleye asılan Fransız bayrağını indirerek yerine Türk bayrağını dalgalandırırlar. Böylece işgalcilere karşı tepkiler başlar.
Günler olaylarla geçiyor, baskılar artıyor. Maraş halkı bu baskılara son vermek için 21 Ocak 1920 de kesin harekete geçer. İstiklali için, kurtuluş için emperyalist güçlere karşı savaş başlamıştır artık. Halk savaşır, kan döker, şehit verir. İşgalciler 11 Şubat’ta şehri terk ederler.
Birinci dünya savaşının kaybedilmesinin ardından birçok mübarek ve mukaddes vatan torağının işgaline uğradığı gibi 23 Şubat 1919 da düşman işgaline uğrayan Maraş, şanlı tarihimize ve şerefli mazimize yaraşır bir şekilde milli mücadelesini vermiştir. Kahramanlık ve yiğitlikle yedisinden yetmişine, tek bir vücut, tek bir yürek halinde verdikleri eşsiz mücadele sonunda nihayet 12 Şubat 1920 tarihinde tekrar istiklaline kavuşmuştur. Albayrağ’ın gölgesi altında, ebedi Türk toprağı kalmak ve bir daha düşman ayağı basmamak üzere kurtarmıştır.
Bu eser ve büyük bir sonuç hiç şüphesiz bütün Maraşlıların olmuştur. Bu zafer tüm Maraşlıların kahramanlıkları ve şehir halkının canları ve kanları pahasına elde edilmiş, bunun şerefi hepsine verilmiştir. Bunun için ne kadar gururlansa azdır.
T.B.M.M bu başarıdan dolayı, tarihte ilk defa bir şehri kırmızı şeritli İstiklal Madalyasıyla ödüllendirmiştir.07.02.1973 tarih ve 1657 sayılı kanunla kahramanlık ünvanı verilmiştir. Bu Kahramanlık ünvanı, tüm Kahramanmaraş halkının şerefidir, onurudur. Kahramanmaraşlılar, kahramanlık ünvanı ve İstiklal madalyası ile ne kadar övünseler azdır. Onlar bu sıfatı binlerce şehit ve gazinin kanları ve canları karşılığında bihakkın kazanmışlardır. “Kendi kendini kurtaran şehir” olarak şanlı Türk tarihin şeref sayfalarına geçmeyi başarmışlardır.
Bu gün bu kurtuluş abidesini sembolleştirmeli, gelecek nesillere aktarmalıyız, miras bırakmamalıyız Böylece Maraş müdafaasıyla. kahramanlığıyla bütün cihanın hayranlığını kazanmış bu şehir halkına, canlarını seve seve vermiş aziz şehitlerimize ve hayatta kalan, kanlarını akıtmış gazilerimize, olan şükran borcumuzu yerine getirmeliyiz.