Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Yusuf Doğan “Arapça kutsal bir dildir.” demiş. Bu fakültenin Arapça Konuşma Kulübü, Dünya Arapça Günü nedeniyle bir program düzenlemiş. Etkinlikte konuşmuş Prof. Yusuf Doğan. Arapça’yı yere göğe sığdıramamış. Vee kutsal ilan etmiş.

Garabete bakar mısınız?

.

Peki Arapça kutsalmış da Türkçe kutsal değil mi? Aslına bakarsanız bütün diller kutsal. Arapça Arapların, Türkçe Türklerin, Rusça Rusların, İngilizce İngilizlerin, Fransızca Fransızların kutsalı...

Hele hele ana dil. Analarımızdan aile ocağında öğrendiğimiz dil… En kutsalı. Ama herkesin kutsalı kendine kardeşim.

Kur’an kutsal din kitabımız. Orijinali Arapça olduğu için hoca, tutmuş Arapça’yı kutsal dil ilan etmiş. Müslümanların kutsal kitabı Kur’an. Arapça ise Türkçe, Farsça, Fransızca gibi bir dil. Bir kültür dili. Yani diğer dillerden hiçbir farkı yok.

Denilebilir ki dini terimler Arapça. Ama hepsi değil. Örnek vereyim: Müslüman, namaz, abdest, oruç, Huda, peygamber, hoca, molla, bayram, derviş, pir, dergah, türbe, türbedar, niyaz, günah, günahkar, hakipay, postnişin vb. terimler Farsça kökenli.

.

Arapça’yı kutsal kılıp kendi dili Türkçe’yi önemsememek doğru değil. Bir tarihte bir öğretmen arkadaşla konuşuyoruz. Dedi ki bu muhterem:

-Arapça öğrenmemiz şartmış arkadaş. Yoksa halimiz harap.

Ben şaşırdım. Şaka yapıyor sandım:

-Neden dostum?

-Yarın mahşer günü Arapça sorgulanacakmışız. Arapça bilmeyenin vay haline…

Şaka yapmıyordu arkadaşım. Oldukça ciddiydi. Mahzuni’nin bir dizesini mırıldandım:

-Niye ki? Allah Türkçe bilmiyor mu?

.

Önce kendi diline saygılı olacak insan. Ana dil bilinci çok mühim. Kur'an Arapça indi. Çünkü peygamber Arapça'dan başka dil bilmiyordu. Arapça öğrenme imkanı olan Kur’an’ı Arapça okusun. Buna kimsenin bir diyeceği olamaz.

Ama Arapça bilmeyenler ne olacak? Kur’an’ı anlamını bilmeden papağan gibi ezberleyerek okumanın ne faydası var? Anlamadan okumanın hiç faydası yok.

Kendi diline sevgisi, saygısı olmayan dinini nasıl öğrenecek?

Biz Kur'anı anlayarak okumalıyız kendi dilimizde. Ancak o zaman Kur’an’ın bize ilettiği mesajı doğru olarak algılayabiliriz.

.

Ana dilini sevmeli insan. "Türkçe'm benim. Ses bayrağım" diyenlere selam olsun. "Bu dil ağzımda anamın sütüdür." diyenleri şükranla anıyorum.