Karasu Limanı'nın kapasitesi üç katına çıkacak Karasu Limanı'nın kapasitesi üç katına çıkacak

Türkiye’de döviz birikiminde yaşanan bölgesel farklılıklar, BDDK verileriyle netleşti. En yüksek döviz birikimine sahip olan Aksaray’da toplam mevduatın yüzde 49,3’ü dövizde tutuluyor. Aksaray’ın ardından Bingöl ve Elâzığ gibi iller de yüksek oranlarıyla dikkat çekerken, İstanbul gibi büyük illerde dövize talebin azaldığı görülüyor. Bu bölgesel farklılık, vatandaşların ekonomik belirsizlikler karşısında farklı yatırım tercihlerinde bulunduğunu gösteriyor. Döviz birikimindeki bu eğilim, ülke genelindeki ekonomik dinamiklerin yansıması olarak değerlendiriliyor.

Dünya gazetesinden Naki Bakır'ın bugünkü köşesinde aktardığına göre, en çok döviz alan il Aksaray oldu. Aksaray geçen yıl da en çok döviz alan il sıralamasında birinciydi.

“En döviz­ci iller” sıralamasında Aksaray'ı Bingöl, Elâzığ, Karaman, Bay­burt ve Yozgat takip etti.

Bakır, köşesinde şunları kaydetti:

"Toplam mevduatı içinde dövizin payı en yüksek il olan Aksaray, son bir yılda daha da yükselen oranla birinciliğini sürdürdü."

"Eylül sonu itibarıyla Ak­saray’ın 50,2 milyar lira olan toplam mevduatının yüz­de 49,3’ünü döviz hesapları oluşturdu. Aksaray’ın mev­duatında dövizin payı bir yıl önce yüzde 48,9 düzeyinde bulunuyordu. Buna göre mev­duatta dövizin payı ülke gene­linde düşerken bu ilde arttı."

"Mevduatta dolarizasyon oranında bu ili yüzde 48,2 ile Bingöl, yüzde 47,2 ile Elâzığ, yüzde 46,3’le Karaman, yüzde 46,1’le Bayburt izledi. Yozgat yüzde 46, Nevşehir yüzde 45, Kütahya yüzde 44,4, Gümüş­hane yüzde 44,1 ve Çorum yüzde 42,9’la mevduatında dövizin payı en yüksek ilk on il arasında yer aldı."

İSTANBUL'DA DURUM NE?

Bakır, İstanbul'daki durumu da şöyle özetledi:

"İstanbul, 6 trilyon 684,1 milyar lira ile toplam yurt içi TL mevduatın yüzde 43,7’si­ne ve 2 trilyon 620,7 milyar lira ile de döviz mevduatı­nın yüzde 45,3’üne sahip. İlin toplam mevduatının yüzde 35,9’u döviz cinsinden."

Kaynak: HABER MERKEZİ