AB’nin tescillediği Türkiye’nin 16’ncı, Kahramanmaraş’ın ise ikinci coğrafi işaret tescili alan ürünü Maraş tarhanası, yüksek besin değeri ile tanınıyor. 23 Şubat 2012 tarihinde Türkiye’de coğrafi işaret olarak tescil edilen Maraş tarhanası bileşenleri, yapım ve farklı tüketim şekilleri bakımından özgün bir ürün olarak biliniyor. Yapımında ana bileşen olarak yoğurt ve buğday yarması (dövme) kullanılıyor. Yoğurdun pişirilmemesi ve baharat olarak içine yalnızca kekik ve çörek otu atılması, Maraş tarhanasını diğer tarhana türlerinden farklı kılıyor. Ayrıca yöredeki sazlık çubuklarla dokunmuş ‘çiğ’ adı verilen sergilere serilerek kurutulması da ayrı bir özellik katıyor.
Edremit’e ikinci güzel haber
AB’nin tescillediği Edremit Körfezi’ni ikinci ürünü olan Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret alan 17. ürünü oldu. Bölgeden daha önce de Edremit Zeytinyağı AB’den tescil almıştı.
Bölgenin önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, zeytingiller familyasına (Olea europea) ait Edremit zeytininden üretiliyor. Ürün, Edremit Körfezi’nde rakımı 50 ila 250 metre arasında, eğimi yüzde 5-6 civarında zeytinliklerde yetiştirilmiş olan aşılı bitkilerden elde edilen meyvelerdir. 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında toplanan Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytininin tatlandırması doğal içme suyunda yapılıyor ve hiçbir şekilde kimyasal ya da ısıl işlem uygulanmıyor.
“Coğrafi işaretler bölgelerinin bereketli topraklarına bereket katacaktır”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Maraş tarhanası ve Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininin AB coğrafi işaret almasından büyük sevinç duyduklarını belirtti. Böylece hem Kahramanmaraş’ın hem de Edremit Körfezi’nin AB’den 2. ürününe coğrafi işaret aldıklarına dikkati çeken Yumaklı, “Coğrafi işaretler Kahramanmaraş ve Edremit Körfezi’nin bereketli topraklarına bereket katacaktır. Üreticilerimiz hem ürünlerini korurken hem de daha fazla kazanç elde edeceklerdir. Özellikle asrın felaketin yaşayan Kahramanmaraş’ımızın Maraş tarhanasına tescil alması bu güzel kentimize moral olacak ve kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı, coğrafi işaret sayısını artırmak için paydaş kurumlarla birlikte yoğun çaba içerisinde olduklarının altını çizerek emeği geçenlere teşekkür etti.
4 ürün beklemede
AB coğrafi işaret tescili için Türkiye’nin 4 ürünü de AB Resmi Gazetesinde yayımlanmış olup 3 aylık itiraz süreleri sonunda tescil almaları bekleniyor. Bu ürünler Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Araban sarımsağı ve Aydın memecik zeytinyağı olarak sıralanıyor.
Tescil bekleyen ürünler
AB coğrafi işaret tescili için başvuruda bekleyen 41 ürün ise şu şekilde sıralandı:
“Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri mantısı, İnegöl köfte, Tonya tereyağı, Bursa kestane şekeri, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü, Kilis zeytinyağı, İpsala pirinci, Aydın memecik zeytini, Manisa mesir macunu, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Silifke yoğurdu, Osmaniye yer fıstığı, Kayseri pastırması, Adana şalgamı, Urla sakız enginarı, Demirci hünnabı, Bingöl balı, Rize çayı, Sinop kestane balı, Kayseri sucuğu, Bursa şeftalisi, Tarsus Sarıulak zeytini, Erzurum su böreği, Melli inciri, Maraş çöreği, Hopa hamsili ekmeği, Gaziantep Menengiç kahvesi, Kırkağaç kavunu, Milas çekişke zeytini, Hatay kaytaz böreği, Aydın çam fıstığı, Söke pamuğu, Urfa keten köyneği fıstığı, Fethiye kaya inciri, Antep lahmacunu.”