Bu hafta masamda ‘Machıavellı, Hükümdar’ ile Ahmet Albayrak’ın kaleme aldığı Muhammed İkbal’i anlatan eserler yer alıyordu, bu kitapları ikinci defa okuyorum; böyle giderse üçüncü defa da okuyacağım inşallah!

Bunların dışında Seyyid Süleyman Nedvi tarafından yazılan, Altınoluk Dergisi okuyucularına hediye olarak verilen İslam Ahlak Nizamı ile Somuncu Baba Dergileri yer alıyor.

Bunları tamamlayayım derken Sevgili Müdürüm, Saygıdeğer Beyefendi Mustafa Okumuş hocamın Kırsaldan Kentsele isimli eserini kendileri zahmet buyurmuşlar, biraz da kitaplar üzerine konuştuk. Sonra bir hurdacıdan(kağıt toplayıcı kardeşimiz bizi tanıdığından); “ Hocam elimde güzel bir kitap var, Maraş tarihini anlatıyor, siz okursunuz!” diyerek elime tutuşturdu. Yarabbi şükürler olsun dedim bana okumayı ve yazmayı nasip ettiğin için ve ne mutlu okuyup yazanlara. Çünkü okumak, bilmek; bildiğin ile yaşamak harika bir yaşam, insanı canlı tutuyor. Hedefleriniz oluyor, Allah’ın en büyük emri olan “ İyiği emredip,kötülükten kaçındarma” görevini yapıyorsunuz….

Neysi biz Maraşlıca yazılmış, bizi anlatan o iki kitaba dönelim.

KIRSALDAN KENTSELE

Kitap Kahramanmaraş Büyük Şehir Belediyesi tarafından kültür hizmeti olarak bastırılmış. Yazarı yukarda ifade ettiğim gibi benim ortaokul müdürlüğümü de yapan, ellerini öptüğüm Mustafa Okumuş hocam.

Kitap 185 sayfa Editörlüğünü Ömer Yalçın Ova, yayın Koordinatörü Cevdet Kabakçı, Yayın Yönetmeni Mustafa Semerci olmuş.

Fatih Erkoç döneminde projelendirildiği için takdimi de o yapmış. Derki, Maraş’ın kültür mirasına sahip çıkmak gerek!” Eyvallah iyi de yapmış. Çünkü bu tip araştırma eserler önemli, yerel olunca daha da önemli. Bu tip kitaplar çok yayınlanmıyor. Erkoç yazısının son kısmında ise; “ Geçmişin güzelliklerini ve izlerini geleceğe taşıyacak nice eserler ümidiyle..” demiş. Aynı dileklerde bizlerde bulunuyoruz. İnşallah yeni başkanımızda bu tip kültürel kitaplara destek olurlar.

Okumuş hocam da; “ Kuşkusuz toplumsal boyutlu bu değişim, yenilenme ve gelişimin çok yönlü etkenleri vardır. Bu nedenle çalışmalarımızda kültürel çalışmalar önemsenmeli. Çünkü medeniyet ve insan arasında önemli bağlar vardır. Dünü bugüne, bugünü daha güvenli bir geleceğe taşıma konusunda bir algı uyandırabildikse, bu görevi yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşayacağız…” Kalemine sağlık hocam. İnşallah daha nice kitaplar yazarsınız…

Kitabı okumaya yeni başladığım için, içeriğine girmeyeceğim, okuduktan sonra inşallah bir yazı daha yazarım…

DULKADİRLİ VE BAYEZİDLİ İDARECİLERİ

İkinci tanıtacağım kitabımızın ismi bu, kitap Maraş’ta 1700-1850 yıllarında etkili olmuş iki aileyi tanıtıyor.

Yazarları İlyas Gökhan ve E. Kasım Bal, Ukde Yayınları tarafından 2013 yılında bastırılmış. Benim elime yeni geçtiği için gecikmeli olarak tanıtma durumuna düştüm.

Kitabı bir nefeste okuyasım geldi. Çünkü bu döneme ait bir kitap çalışması da ben yapmıştım. Hatırlarsınız, ilimizin cami, medrese, çeşme, yatır, han ve hamamları kaleme almıştım. Bu tarihi mekanların vakıf ve vakfiye çalışmalarının yer aldığı kitabından farklı neler var, araştırıyorum.

Güzel bir kitap. Kitabın önsözünde Yaşar Alpaslan hocam takdim kısmını yazmış. Önsözünü ise Doç. Dr. İlyas Gökhan yazmışlar.

Kitabın yayınlanmasında kullanılan kaynaklar ve yardımcı olan Besim Atalay, Halil Yinanç, Refet Yinanç, Yalçın Özalp, Yusuf Özbaş, Mustafa Okumuş ve Serdar Yakar kardeşimize teşekkür ediliyor.

Tabi her Maraşlı gibi bizde Maraşın geçmişine ilgi duyuyoruz, biz bizi tanıyoruz böylece. Bilmediğim daha doğrusu yeni öğrendiğim konuların altını çiziyorum. Yorumlarda güzel!

Kitap 320 sayfa ve bazı bölümlerine resim ve fotoğraflarda konulmuş, işin doğrusu iştah ile okuyucağımız bir kitap diyebilirim. Özellikle tarih severler için öneriyorum.

Ne diyeyim böyle güzel bir eseri bana gönderen Rabbime şükürler olsun, çöplüğe atanları da doğrusu kınıyorum…

Peki kalın sağlıcakla.