Türkiye'nin Tarımsal Üretimdeki Gücü

Özdemir, Türkiye'nin tarımsal üretimdeki başarısına dikkat çekerek, 24 milyon hektarlık ekilebilir alanın 4,4 milyon hektarında meyve ve sebze üretimi yapıldığını ifade etti. Ülkenin dünya sebze üretiminde 4., meyve üretiminde ise 6. sırada olduğunu söyleyen Özdemir, yıllık meyve ve sebze üretiminin yaklaşık 55 milyon ton olduğunu belirtti.


Pestisit Kullanımı: Zorunluluk ve AB Karşılaştırması

Tarımda karşılaşılan en büyük sorunların bakteri, virüs ve haşere kaynaklı hastalıklar olduğunu ifade eden Özdemir, "Pestisit kullanımı, bir tercih değil, zorunluluktur. Ancak bu konuda Türkiye, Avrupa ülkelerinin gerisindedir. AB ülkelerinde yıllık pestisit kullanımı hektar başına 3 kilogramın üzerindeyken, Türkiye’de bu miktar 2,5 kilogramın altındadır" dedi.


Bilinçsiz Kullanım Kalıntı Sorununa Yol Açıyor

İlaç kullanımındaki zamanlama ve dozajın önemine vurgu yapan Özdemir, "Hasat gününden bir hafta önce kullanılması gereken ilaç, hasattan hemen önce kullanılırsa kalıntı oluşması kaçınılmazdır. Üreticilerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Reçeteye uygun kullanım sorunları minimize eder" diye konuştu. Özdemir, ihraç edilen ürünlerin yurt dışında sıkı analizlerden geçtiğini ve iade oranının düşük olduğunu ekledi.

Tarımı Güçlendirecek İş Birliği Protokolü İmzalandı Tarımı Güçlendirecek İş Birliği Protokolü İmzalandı

"İade Edilen Ürünler İmha Ediliyor"

İade edilen ürünlerin iç piyasaya sürüldüğüne dair iddiaları kesin bir dille yalanlayan Özdemir, "Bu ürünlerin bir kısmı, standardı uygun üçüncü ülkelere ihraç edilirken, geri kalanı imha edilmektedir. İç piyasaya verilmesi mümkün değildir. Tarla ve pazar tezgahlarından alınan numuneler de sıkı analizden geçmektedir" dedi.


"Tüketiciler Yanlış Bilgilendirilmemeli"

MTB Başkanı, Türkiye’nin laboratuvar altyapısının oldukça gelişmiş olduğunu belirterek şunları ekledi: "Yanlış bilgi ve abartılı yorumlarla tüketicilerimizin endişelendirilmesini doğru bulmuyoruz. İhraç ettiğimiz ürünlerde kalıntı nedeniyle iade oranı binde 1,3’tür ve bu oran dünya ortalamasının altındadır. Tüketicilerimize sağlıklı ürün sunma konusunda hassasiyetle çalışıyoruz."

Kaynak: İHA