Narenciye Kabukları Kozmetik ve İlaç Sanayinde Kullanılıyor
Kozan'da üretilen portakal, mandalina ve turunç kabukları, özellikle Ege Bölgesi'ne ve Avrupa'ya gönderiliyor. Elde edilen kabuklar, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılıyor. Turunçlu Mahallesi sakinleri, narenciye bahçelerinde kalan ürünleri toplarken, kabukları kurutarak satışa sunuyor.
Ahmet Yiğenoğlu, bu işin ailece yapıldığını ve ağaçlardan dökülen narenciye kabuklarının ekonomik değere dönüştüğünü belirterek, "10 kilodan 1 kilo kabuk çıkıyor. Ağaçlara zarar vermemek için kabukları topluyoruz. Kilosu 20-25 TL arasında satılıyor. Toptancılara satıp, Ege'ye gönderiyoruz. Kozmetik ve ilaç sanayiinde kullanılıyor" dedi.
Narenciye Kabuğu Satışı Yüksek Talep Görüyor
Kozan ilçesindeki narenciye kabuğu üretimi, bölgedeki çiftçiler için ek bir gelir kaynağı oluşturuyor. Çamaşır iplerine asılı şekilde kurutulan narenciye kabukları, talep gören bir ürün haline gelmiş durumda. Ege Bölgesi'ne ve Avrupa'ya gönderilen kabuklar, çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılmak üzere alıcı buluyor.