Gelişen Yöntemlerle Erken Konulabiliyor

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Cumhuriyetin 100. yılında düzenlenen etkinlikle "Otizmli Birey Olarak Doğmak" konusunu ele aldı. Rektör Prof. Dr. Güner Dağlı, otizmin günümüzde daha erken teşhis edilebildiğini belirtti. Buna ek olarak, Gaziantep Tomurcukları Projesi kapsamında depremden etkilenen özel ihtiyaçları olan çocukların sağlık ve eğitim durumlarının değerlendirildiğini söyledi.

Kış Aylarında Cilt Bakımı: Sağlıklı Bir Ten İçin 10 Önemli İpucu Kış Aylarında Cilt Bakımı: Sağlıklı Bir Ten İçin 10 Önemli İpucu

Otizmli Çocuklara Destek Veriliyor

Gaziantep'te depremden zarar gören özel ihtiyaçları olan ve ebeveynlerini kaybetmiş çocukların tespiti için başlatılan projede, otizmli çocukların da tespit edildiğini ifade eden Prof. Dr. Dağlı, SANKO Üniversitesi'nin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan öğretim üyelerinin bu çocuklara destek sağladığını vurguladı.

SANKO Üniversitesi'nin 10. Yılı Kutlandı

Rektör Dağlı, aynı zamanda SANKO Üniversitesi'nin 10. kuruluş yılı ve Cumhuriyetin 100. yılı heyecanını yaşadıklarını belirterek, üniversitenin bilimin rehberliğinde ülkeye katkı sunma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını ifade etti.

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme

Programa katılan SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Efsun Karabudak, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin genellikle dış görünüşlerinde farklılık olmadığını ancak davranışlarında farklılıklar gösterebileceğini vurguladı. Ayrıca, otizmli bireylerin beslenme ihtiyaçlarının özel durumlarına bağlı olarak belirlenmesi gerektiğini ve multidisipliner bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Otizmde Belirtiler ve Farkındalık

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Burcu Gökalp Özcan, otizm spektrum bozukluğunun sosyal-iletişimsel alanda belirgin yetersizliklerle seyreden bir bozukluk olduğunu belirtti. Programda ayrıca otizmle yaşayan bireylerin her alanda aynı haklara sahip olduğuna dikkat çekildi.

Otizm Farkındalık Günü

Dünya genelinde otizm spektrum bozukluğuna sahip insanlarla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 2 Nisan günü "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edildi. Bu özel gün, otizmli bireylerin toplumda daha iyi anlaşılmasını ve desteklenmesini hedefliyor.

Otizmli Bireylere Anlayışla Yaklaşmak

Özel Eğitim Uzmanı Mehmet Sıddık Yıldız, otizmli bireylere anlayışlı ve çözüm odaklı yaklaşmanın önemine vurgu yaparak, "Beni Değiştirmeye Çalışmayın, Beni Anlayın" sloganının derin düşüncelere yol açtığını belirtti. Program, otizmli bireylere odaklanan Gaziantep Otizm Vakfı Başkanı Gülçin İkizceli'nin açıklamalarıyla sona erdi.

Etkinlikte, otizmli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı zorluklar, farkındalık ve destek konularında önemli bilgiler paylaşıldı. SANKO Üniversitesi, otizmle ilgili farkındalığı artırmaya yönelik bu tür etkinliklere devam ederek toplumsal duyarlılığı destekliyor.

Editör: SEVİLAY YUMUŞAK