Şekerli Caddesi Alternatif Güzergâh Oluyor Şekerli Caddesi Alternatif Güzergâh Oluyor
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ın içinden geçen Maraş Fay Zonu'nun henüz kırılmadığını ve bu fayın büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Sözbilir, Maraş Fay Zonu'nun 6.8 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Maraş Fay Zonu'nun Tehlikesi Devam Ediyor
Prof. Dr. Sözbilir, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki bazı önemli fayların kırıldığını hatırlatarak, bu süreçte Maraş Fay Zonu'nun henüz hareketlenmediğini belirtti. Maraş Fay Zonu'nun güneyindeki aktif kol üzerinde çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Sözbilir, bu fayın 6.8 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek kapasitede olduğuna dikkat çekti. "Maraş Fay Zonu, Kahramanmaraş’ın içinden geçen ve büyük bir tehlike barındıran bir fay. Henüz kırılmadığı için bu fayın potansiyel tehlikesi devam ediyor," dedi.
Maraş Fay Zonu'ndaki Araştırmalar
Prof. Dr. Sözbilir, Maraş Fay Zonu'nun güneyindeki en aktif kolu incelemek amacıyla 5 hendek açarak, fayın geçmişteki hareketliliği üzerinde araştırmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu çalışmalarda, fayın yaşı, geçmişteki deprem aralıkları ve en son ne zaman kırıldığı gibi veriler toplandı. Sözbilir, Maraş Fay Zonu'nun son 10 bin yılda üç kez büyük deprem ürettiğini ve ortalama 3 bin yıllık aralıklarla tekrar deprem üretebileceğini ortaya koyduklarını açıkladı. En son 1500'lü yıllarda büyük bir deprem üreten bu fayın, Doğu Anadolu Fay Hattı’ndan da etkilendiği tespit edildi.
Bingöl ve Yedisu Segmentlerinde Deprem Potansiyeli
Prof. Dr. Sözbilir, 6 Şubat depremlerinde Pazarcık ve Elbistan faylarının kırıldığını ancak Bingöl tarafındaki bazı fayların henüz hareketlenmediğini belirtti. "Bingöl tarafında Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Yedisu Segmenti’nde hala kırılmamış parçalar mevcut. Bu fay, Doğu Anadolu Fay Hattı ile birleşerek büyük bir sismik boşluk oluşturuyor ve burada da yakın gelecekte büyük bir deprem bekleniyor," diye konuştu.
Ölüdeniz Fayı'ndaki Potansiyel Tehlike
Prof. Dr. Sözbilir, Ölüdeniz Fayı'nın da büyük bir tehlike taşıdığını belirtti. 6 Şubat depremlerinde harekete geçmeyen bu fay üzerinde yapılan araştırmaların sürdüğünü ifade eden Sözbilir, fayın, Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa gibi bölgelerden geçtiğini vurguladı. Bu alanlarda kırılmamış fay parçalarının varlığı, bölge için ciddi bir potansiyel tehdit oluşturuyor.
Depremler İçin Kapanması Gereken Fay Hatları
Son olarak, Maraş Fay Zonu'nun güneyindeki bazı parçaların yapılaşma anlamında kapatılmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, bu tür araştırmaların, bölgedeki deprem riskini daha iyi anlamak ve gelecekteki olası büyük depremler için hazırlıklı olmak adına kritik olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Sözbilir'in uyarıları, bölgedeki yerleşim alanları için deprem tehlikesine karşı alınması gereken önlemleri bir kez daha gündeme getirdi. Araştırmalar, Maraş Fay Zonu ve diğer kırılmamış fay hatlarında olası büyük depremler için erken uyarı mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor.
Editör: ATİLLA ŞAKACI