Analı Kızlı Çorba

Malzemeler:

  • Analı kısmı için:

    • 200 gram kıyma
    • 1 adet soğan (rendelenmiş)
    • 1 çay bardağı ince bulgur
    • 1 çay bardağı un
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • Yarım çay kaşığı karabiber
    • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Kızlı kısmı için:

    • 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • Yarım çay kaşığı karabiber
    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • 1 tatlı kaşığı pul biber
    • 5 su bardağı et suyu (ya da tavuk suyu)
    • 1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

  1. Analı köfteleri hazırlayın:

    • Kıyma, rendelenmiş soğan, ince bulgur, un, tuz, karabiber ve pul biberi bir kaba alın.
    • Karıştırarak yoğurun ve ceviz büyüklüğünde küçük köfteler yapın.
    • Köfteleri şekil verdikten sonra bir kenara bırakın.
  2. Çorbanın başlangıcını yapın:

    • Derin bir tencerede tereyağını eritin.
    • Üzerine salçayı ekleyin ve birkaç dakika kavurun.
    • Haşlanmış nohutları, et suyu (ya da tavuk suyu) ve tuzu ekleyin. Karıştırarak kaynamaya bırakın.
  3. Analı köfteleri ekleyin:

    • Kaynayan çorbaya dikkatlice hazırladığınız köfteleri ekleyin.
    • Köfteler pişene kadar orta ateşte kaynamaya bırakın.
  4. Son dokunuşlar:

    • Çorbanın kaynadığı sırada, karabiber, pul biber ve limon suyunu ekleyin. Birkaç dakika daha kaynadıktan sonra ocağı kapatın.
  5. Servis yapın:

    • Analı Kızlı Çorba sıcak olarak servis edilir. Dilerseniz üzerine taze nane serpebilir ya da yanına limon dilimleriyle servis edebilirsiniz.

Kadınbudu Köfte

Malzemeler:

  • 500 gram kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (ya da sıvı yağ)
  • 1 çay bardağı ekmek içi (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Un (bulama için)
  • Sıvı yağ (kızartmak için)

Yapılışı:

  1. Pirinçleri haşlayın:

    • Pirinci bir tencerede tuzlu suda haşlayın. Pirinçler suyunu çekip yumuşadıktan sonra, suyunun süzülmesini bekleyin.
  2. Köfte harcını hazırlayın:

    • Kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak (isteğe bağlı), tuz, karabiber, kimyon, pul biber, haşlanmış pirinç, ekmek içi ve yumurtayı geniş bir kaba alın.
    • Karışımı iyice yoğurun, köfte harcınız homojen hale gelsin.
  3. Köfteleri şekillendirin:

    • Yoğurduğunuz harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlak köfteler yapın. Ardından, köfteleri unlayarak her tarafını una bulayın.
  4. Köfteleri kızartın:

    • Sıvı yağı geniş bir tavada ısıtın.
    • Köfteleri kızgın yağda her iki tarafı altın rengini alana kadar kızartın.
  5. Servis yapın:

    • Kadınbudu köfteleriniz hazır! Yanında pilav, yoğurt veya salata ile servis edebilirsiniz.

Havuçlu Pilav

Malzemeler:

  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet havuç (rendelenmiş)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan (isteğe bağlı, doğranmış)
  • 2 su bardağı su (veya et/tavuk suyu)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı, havuçların tatlılığını artırmak için)

Yapılışı:

  1. Pirinçleri hazırlayın:

    • Pirinçleri bir kaba alın, bol su ile yıkayın ve 15-20 dakika kadar suda bekletin. Ardından suyunu süzün.
  2. Soğanı ve havuçları kavurun:

    • Tereyağı ve zeytinyağını geniş bir tencerede ısıtın.
    • Doğranmış soğanı (isteğe bağlı) ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
    • Ardından rendelenmiş havuçları ekleyin ve 5-6 dakika boyunca orta ateşte kavurun.
  3. Pirinçleri ekleyin:

    • Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri tencereye ekleyin.
    • Pirinçleri havuçlarla karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
  4. Su ve baharatları ekleyin:

    • Suyu, tuzu, karabiberi ve isteğe bağlı olarak şekeri ekleyin.
    • Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin (yaklaşık 15-20 dakika).
  5. Dinlendirin ve servis yapın:

    • Pilav piştikten sonra, ocaktan alın ve 10 dakika kadar dinlendirin. Ardından karıştırarak servis yapın.

Lor Peynirli Salata

Malzemeler:

  • 200 gram lor peyniri
  • 1 adet salatalık (doğranmış)
  • 1 adet domates (doğranmış)
  • 1/2 kırmızı soğan (ince doğranmış)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
  • Yarım limon suyu
  • Tuz ve karabiber (isteğe bağlı)
  • 1/4 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • Taze nane ve maydanoz (isteğe bağlı, doğranmış)

Yapılışı:

  1. Salata malzemelerini hazırlayın:

    • Salatalık, domates, kırmızı soğanı ve isteğe bağlı olarak taze nane ve maydanozu doğrayın.
    • Lor peynirini bir kaseye alın.
  2. Salata sosunu hazırlayın:

    • Zeytinyağını, nar ekşisini, limon suyunu, tuzu ve karabiberi bir kapta karıştırarak salatanın sosunu hazırlayın.
    • Sosu damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz, nar ekşisi eklemek salataya tatlı-ekşi bir aroma katacaktır.
  3. Salatayı birleştirin:

    • Hazırladığınız tüm doğranmış malzemeleri büyük bir kasede birleştirin.
    • Üzerine lor peynirini ekleyin.
    • Hazırladığınız sosu üzerine dökün ve tüm malzemeleri nazikçe karıştırın.
  4. Servis yapın:

    • Lor peynirli salatanızı, soğuk olarak, yanında ana yemeklerle ya da tek başına hafif bir öğün olarak servis edebilirsiniz.

Keşkül

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı pirinç unu
  • 1/2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
  • 1 paket vanilin
  • Yarım su bardağı dövülmüş badem (isteğe bağlı, süslemek için)

Yapılışı:

  1. Sütlü karışımı hazırlayın:

    • Sütü bir tencereye alın ve üzerine toz şekeri ekleyin. Şekerin tamamen erimesi için karıştırarak ısıtın.
    • Ayrı bir kasede pirinç unu ve unu biraz sütle karıştırarak topaklanmaması için çırpın.
  2. Karışımı pişirin:

    • Karıştırdığınız unlu karışımı, kaynamakta olan süte yavaşça ekleyin. Sürekli karıştırarak, kısık ateşte koyulaşana kadar pişirin.
  3. Vanilin ve gül suyu ekleyin:

    • Karışma vanilin ve isteğe bağlı olarak gül suyunu ekleyin. Karıştırmaya devam ederek bir iki dakika daha pişirin.
  4. Keşkülü kaselere dökün:

    Tanyeli Kimdir? Kaç Yaşında ve Nereli? Tanyeli Kimdir? Kaç Yaşında ve Nereli?
    • Keşkül kıvamına geldiğinde ocaktan alın ve kaselere dökün. Soğuması için bir süre oda sıcaklığında bekletin.
  5. Servis yapın:

    • Keşkülü, soğuduktan sonra üzerine dövülmüş badem veya fındık ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Ayrıca, isteğe göre üzerine biraz tarçın da serpebilirsiniz.

Benzer içeriklere ulaşmak için tıkla! En güncel Kahramanmaraş haberleri ve Maraş haberleri burada!

Editör: Yaşar Onur TÜRKÖN