Analı Kızlı Çorba

Malzemeler:

  • Analı kısmı için:

    • 200 gram kıyma
    • 1 adet soğan (rendelenmiş)
    • 1 çay bardağı ince bulgur
    • 1 çay bardağı un
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • Yarım çay kaşığı karabiber
    • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Kızlı kısmı için:

    • 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • Yarım çay kaşığı karabiber
    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • 1 tatlı kaşığı pul biber
    • 5 su bardağı et suyu (ya da tavuk suyu)
    • 1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

  1. Analı köfteleri hazırlayın:

    • Kıyma, rendelenmiş soğan, ince bulgur, un, tuz, karabiber ve pul biberi bir kaba alın.
    • Karıştırarak yoğurun ve ceviz büyüklüğünde küçük köfteler yapın.
    • Köfteleri şekil verdikten sonra bir kenara bırakın.
  2. Çorbanın başlangıcını yapın:

    • Derin bir tencerede tereyağını eritin.
    • Üzerine salçayı ekleyin ve birkaç dakika kavurun.
    • Haşlanmış nohutları, et suyu (ya da tavuk suyu) ve tuzu ekleyin. Karıştırarak kaynamaya bırakın.
  3. Analı köfteleri ekleyin:

    • Kaynayan çorbaya dikkatlice hazırladığınız köfteleri ekleyin.
    • Köfteler pişene kadar orta ateşte kaynamaya bırakın.
  4. Son dokunuşlar:

    • Çorbanın kaynadığı sırada, karabiber, pul biber ve limon suyunu ekleyin. Birkaç dakika daha kaynadıktan sonra ocağı kapatın.
  5. Servis yapın:

    • Analı Kızlı Çorba sıcak olarak servis edilir. Dilerseniz üzerine taze nane serpebilir ya da yanına limon dilimleriyle servis edebilirsiniz.

Kadınbudu Köfte

Malzemeler:

  • 500 gram kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (ya da sıvı yağ)
  • 1 çay bardağı ekmek içi (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Un (bulama için)
  • Sıvı yağ (kızartmak için)

Yapılışı:

  1. Pirinçleri haşlayın:

    • Pirinci bir tencerede tuzlu suda haşlayın. Pirinçler suyunu çekip yumuşadıktan sonra, suyunun süzülmesini bekleyin.
  2. Köfte harcını hazırlayın:

    • Kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak (isteğe bağlı), tuz, karabiber, kimyon, pul biber, haşlanmış pirinç, ekmek içi ve yumurtayı geniş bir kaba alın.
    • Karışımı iyice yoğurun, köfte harcınız homojen hale gelsin.
  3. Köfteleri şekillendirin:

    • Yoğurduğunuz harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlak köfteler yapın. Ardından, köfteleri unlayarak her tarafını una bulayın.
  4. Köfteleri kızartın:

    • Sıvı yağı geniş bir tavada ısıtın.
    • Köfteleri kızgın yağda her iki tarafı altın rengini alana kadar kızartın.
  5. Servis yapın:

    • Kadınbudu köfteleriniz hazır! Yanında pilav, yoğurt veya salata ile servis edebilirsiniz.

Havuçlu Pilav

Malzemeler:

  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet havuç (rendelenmiş)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan (isteğe bağlı, doğranmış)
  • 2 su bardağı su (veya et/tavuk suyu)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı, havuçların tatlılığını artırmak için)

Yapılışı:

  1. Pirinçleri hazırlayın:

    • Pirinçleri bir kaba alın, bol su ile yıkayın ve 15-20 dakika kadar suda bekletin. Ardından suyunu süzün.
  2. Soğanı ve havuçları kavurun:

    • Tereyağı ve zeytinyağını geniş bir tencerede ısıtın.
    • Doğranmış soğanı (isteğe bağlı) ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
    • Ardından rendelenmiş havuçları ekleyin ve 5-6 dakika boyunca orta ateşte kavurun.
  3. Pirinçleri ekleyin:

    • Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri tencereye ekleyin.
    • Pirinçleri havuçlarla karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
  4. Su ve baharatları ekleyin:

    • Suyu, tuzu, karabiberi ve isteğe bağlı olarak şekeri ekleyin.
    • Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin (yaklaşık 15-20 dakika).
  5. Dinlendirin ve servis yapın:

    • Pilav piştikten sonra, ocaktan alın ve 10 dakika kadar dinlendirin. Ardından karıştırarak servis yapın.

Lor Peynirli Salata

Malzemeler:

  • 200 gram lor peyniri
  • 1 adet salatalık (doğranmış)
  • 1 adet domates (doğranmış)
  • 1/2 kırmızı soğan (ince doğranmış)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
  • Yarım limon suyu
  • Tuz ve karabiber (isteğe bağlı)
  • 1/4 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • Taze nane ve maydanoz (isteğe bağlı, doğranmış)

Yapılışı:

  1. Salata malzemelerini hazırlayın:

    • Salatalık, domates, kırmızı soğanı ve isteğe bağlı olarak taze nane ve maydanozu doğrayın.
    • Lor peynirini bir kaseye alın.
  2. Salata sosunu hazırlayın:

    • Zeytinyağını, nar ekşisini, limon suyunu, tuzu ve karabiberi bir kapta karıştırarak salatanın sosunu hazırlayın.
    • Sosu damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz, nar ekşisi eklemek salataya tatlı-ekşi bir aroma katacaktır.
  3. Salatayı birleştirin:

    • Hazırladığınız tüm doğranmış malzemeleri büyük bir kasede birleştirin.
    • Üzerine lor peynirini ekleyin.
    • Hazırladığınız sosu üzerine dökün ve tüm malzemeleri nazikçe karıştırın.
  4. Servis yapın:

    • Lor peynirli salatanızı, soğuk olarak, yanında ana yemeklerle ya da tek başına hafif bir öğün olarak servis edebilirsiniz.

Keşkül

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı pirinç unu
  • 1/2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
  • 1 paket vanilin
  • Yarım su bardağı dövülmüş badem (isteğe bağlı, süslemek için)

Yapılışı:

  1. Sütlü karışımı hazırlayın:

    • Sütü bir tencereye alın ve üzerine toz şekeri ekleyin. Şekerin tamamen erimesi için karıştırarak ısıtın.
    • Ayrı bir kasede pirinç unu ve unu biraz sütle karıştırarak topaklanmaması için çırpın.
  2. Karışımı pişirin:

    • Karıştırdığınız unlu karışımı, kaynamakta olan süte yavaşça ekleyin. Sürekli karıştırarak, kısık ateşte koyulaşana kadar pişirin.
  3. Vanilin ve gül suyu ekleyin:

    • Karışma vanilin ve isteğe bağlı olarak gül suyunu ekleyin. Karıştırmaya devam ederek bir iki dakika daha pişirin.
  4. Keşkülü kaselere dökün:

    • Keşkül kıvamına geldiğinde ocaktan alın ve kaselere dökün. Soğuması için bir süre oda sıcaklığında bekletin.
  5. Servis yapın:

    • Keşkülü, soğuduktan sonra üzerine dövülmüş badem veya fındık ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Ayrıca, isteğe göre üzerine biraz tarçın da serpebilirsiniz.

Yurt geneli soğuk ve yağışlı hava dalgası geliyor: Yarın başlıyor! Yurt geneli soğuk ve yağışlı hava dalgası geliyor: Yarın başlıyor!

Benzer içeriklere ulaşmak için tıkla! En güncel Kahramanmaraş haberleri ve Maraş haberleri burada!

Editör: Yaşar Onur TÜRKÖN