Kahramanmaraş Andırın ilçesinde, Andırın’dan Kadirli’ye giden yolun güneyinde, kayalıklar üzerinde yer alan Andırın Anacık Kalesi, kaynaklar da yapım tarihi ile ilgili yeterli bilgi verilmemesine rağmen araştırmalara konu olan tarihi yapılar arasında bulunuyor.

Roma döneminde yapılıp, Bizanslılar tarafından da kullanıldığı sanılan Andırın Anacık Kalesi,  güney duvarında bulunan iki kitabesi günümüze kadar ulaşamadı. Kum Kalesi’nin 12 kilometre kuzeyinde 200 metre karelik bir alana yayılan, vadiyi koruyan bu kalenin bir karakol kalesi olduğu sanılan tarihi yapı, kesme taş ve moloz taştan ve iki katlı olarak inşa edildi. Katlar arasında ahşap döşeme olduğu duvardaki izlerden anlaşılan Andırın Anacık Kalesi, Kadirli’den Andırın’a uzanan stratejik yolun güney tarafında bulunuyor.

Zemin kat, kuzey – güney doğrultusunda uzanan ve iki takviye kemeriyle desteklenen sivri beşik tonozla kapatılmıştır. Kuzey tarafta sivri kemerle orta mekâna açılan eyvan görünüşlü derin nişlere yer verildi. Kaleyi savunmaya yönelik olarak batı duvarında üç ve diğer duvarlarda ikişer adet olmak üzere toplam dokuz mazgala yer verildi. Aynı zamanda iç mekânında aydınlığı sağlamak için altı adet küçük mazgal pencereye daha yerilen kalede, emin katın güney tarafında üst kata çıkışı sağlayan 12 taş basamaklı merdiven bulunuyor.

Kalenin üst katı yıkılmış olup sadece güney ve batı ta rafındaki duvarların bir kısmı günümüze gelmeyi başardı.

Editör: METEHAN NAZLI