Türkiye’de eksik prim günü olan vatandaşların sosyal güvenlik sistemine borçlanarak bu eksikliği kapatma imkanı bulunuyor. Ancak 2025 yılı itibarıyla geçerli olacak yeni düzenleme ile SGK, borçlanma bedellerine zam yapacağını duyurdu. Yılbaşından itibaren asgari ücrette beklenen artış, borçlanma maliyetlerini de yukarı çekecek. Bu artıştan etkilenmemek isteyen vatandaşlara yıl sonuna kadar başvuru yapmaları öneriliyor. Özellikle, doğum ve askerlik gibi borçlanmaların maliyetlerinin yükselmesi beklenirken, uzmanlar sürenin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Türkiye'de prim günü eksik olan vatandaşlar, askerlik, doğum, yurt dışı hizmeti ve halk eğitiminde usta öğrenciliği gibi çeşitli durumlar üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak prim borçlanması yapma hakkına sahiptirler.
TARİH VERİLDİ ZAM GELİYOR
1 Ocak 2025'ten itibaren prim borçlarına zam yapılacağı duyuruldu. Prim borçlanma tutarlarının asgari ücretin brüt tutarına göre belirlendiğini belirten Özgür Erdursun, "Borçlanmalar asgari ücretin yüzde 32’si, yurtdışı borçlanma ise yüzde 45’i kadar hesaplanmaktadır" açıklamasını yaptı.
Ayrıca, 31 Aralık 2024'e kadar prim borçlanması yapmak isteyenlerin mevcut asgari ücret üzerinden işlem yapacağını, 1 Ocak 2025 ve sonrasında başvuru yapacakların ise asgari ücret artış oranına göre yeni tutarlarla borçlanma yapacaklarını ifade etti.
ZAMSIZ ÖDEME İÇİN BU SÜRELERE DİKKAT
Asgari ücrete yapılacak zam oranının yüzde 25-30 arasında olacağı öngörülüyor. Bu artıştan etkilenmek istemeyen vatandaşlar, 31 Aralık 2024'e kadar borçlanmalarını tamamlayabilecek. Ayrıca, borç size tebliğ edildikten sonra yurtdışı borçlanmaları için 90 gün, diğer borçlanmalar için ise 30 gün içinde zamsız ödeme yapılabileceği belirtildi.
Borçlanmalar, asgari ücret ve yedi buçuk katına kadar istenilen tutarda yapılabiliyor.