Yoksulluk Oranı Yükseldi
TÜİK'in paylaştığı 'Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri' raporuna göre, Türkiye'deki sürekli yoksulluk oranı geçen yılki verilere göre 0,7 puan artarak %13,7’ye ulaştı. Yüksek enflasyon ve gelir artışlarının sınırlı olması, milyonlarca vatandaşın geçim sıkıntısı çekmesine yol açarken, yoksulluk oranındaki artış her geçen yıl daha fazla hissediliyor.
Türkiye'nin En Yoksul Şehirleri
Raporda, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu şehirler dikkat çekiyor. Bu şehirler arasında Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir bölgeleri yer alıyor. Bu bölgelerdeki göreli yoksulluk oranı %14,6 seviyesine ulaşmış durumda. Geçtiğimiz yıl ise en yoksul şehirler, Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini kapsayan TR82 bölgesinde bulunuyordu.
Yoksulluğun En Az Olduğu Şehirler
Raporda yer alan bir diğer önemli bulgu ise yoksulluğun en az olduğu şehirler. Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler ise %4,7 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinden oluşan TRC1 bölgesi ile %6,4 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır’ı kapsayan TRC2 bölgesi oldu.
Bu rapor, Türkiye’deki ekonomik zorlukların ve yüksek enflasyonun özellikle yoksul bölgelerdeki yaşam standartlarını nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Yoksullukla mücadele, daha fazla ekonomik destek ve daha etkili sosyal politikalarla mümkün olabilir.
Muhabir: Sefa Başer