Yılbaşı Sofralarına Dikkat

Başkülekçi, yılbaşı gecesinde ani ve aşırı besin tüketiminin vücudu zorlayarak rahatsızlanmalara neden olabileceğini belirtti. "Yılbaşı sofralarının öncelikle sağlıklı besinlerden oluşmasına dikkat etmek gerekiyor," diyen Başkülekçi, şu önerilerde bulundu:

Doç. Dr. Hikmet Zeytun, Medical Point Gaziantep'te Doç. Dr. Hikmet Zeytun, Medical Point Gaziantep'te
  • Sofranıza hafif bir çorbayla başlayın.
  • Salata ve zeytinyağlı yemekler gibi sindirimi kolay alternatifleri tercih edin.
  • Ana yemekte kırmızı et yerine fırında veya ızgara balık, tavuk ya da hindi tüketin.
  • Kızartma ve aşırı yağlı yiyeceklerden kaçının.

Tatlı Tercihlerinde Denge

Tatlıların yemekten hemen sonra tüketilmesinin kan şekerini hızla yükseltebileceğini ifade eden Başkülekçi, tatlıyı ara öğün olarak yemekten 2-3 saat sonra tüketmenin daha uygun olduğunu söyledi. "Kalorisi yüksek tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir," dedi.

Kuruyemiş Tüketimine Sınır Getirin

Başkülekçi, yılbaşı gecesinde kuruyemişin yağ içeriğinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Kuruyemiş tüketiminin bir avucu geçmemesi gerekiyor," uyarısında bulundu.

Kronik Hastalar Daha Fazla Dikkat Etmeli

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, yılbaşı sofralarında aşırı tüketimin rahatsızlıklara neden olabileceğini vurgularken, diyabet, kalp ve yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan bireylerin beslenmelerine daha özen göstermesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA