Akciğer Kanserinden Korunmanın 7 Yolu: Prof. Dr. Adnan Sayar Öneriyor

Akciğer kanseri, günümüzde en sık görülen ve ölüm oranı yüksek kanser türlerinden biridir. Liv Hospital Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Adnan Sayar, akciğer kanserinden korunmanın yollarını ve sigaranın etkilerini anlatarak, sigara içmenin risklerini vurguladı. Sayar, "Türkiye’de ve dünyada günde 2 paketten fazla sigara içen her 7 kişiden biri akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak, sigara bırakıldığında bu risk azalmakta, etkiler zamanla kaybolmaktadır" dedi.

1. Sigara İçmemek En Etkili Korunma Yöntemi

Prof. Dr. Adnan Sayar, sigaranın akciğer kanseri için en büyük risk faktörü olduğunu belirtti. "Sigara içenlerde, içmeyenlere göre akciğer kanseri gelişme riski 10 kat daha fazladır" diyen Sayar, sigara içmemenin kanserden korunmanın en etkili yolu olduğunun altını çizdi.

2. Pasif Sigara Dumanından Kaçının

Sigara içmeyenler için de bir risk olduğunu belirten Sayar, "Pasif sigara dumanı ve radon gazı, sigara içmeyenlerde akciğer kanserine neden olabilmektedir. Bu sebeple, çevrenizdeki sigara dumanına maruz kalmamak çok önemlidir" diye konuştu.

3. Çocukları Sigara Dumanından Koruyun

Çocukluk döneminde sigara dumanına maruz kalmamak, gelecekteki kanser riskini azaltmanın önemli bir yoludur. Sayar, "Çocukları sigara dumanından uzak tutmak, onları sigara içmeye başlamaktan korumak akciğer kanserinden korunmaya yardımcı olur" dedi.

4. Sigara İçme Süresi ve Miktarı Önemli

Sigara içme süresi, miktarı ve başlama yaşı, kanser riskini belirleyen önemli faktörlerdir. Sayar, "Günde 2 paketten fazla sigara içen her 7 kişiden biri akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Sigara bırakıldığında ise risk azalmaktadır" şeklinde uyarılarda bulundu.

Yumuşak Doku Kanseri Nedir? Çocuklarda ve Gençlerde Artan Vakalar Yumuşak Doku Kanseri Nedir? Çocuklarda ve Gençlerde Artan Vakalar

5. Ortamın İyi Havalandırılması

Radon gazının, akciğer kanserine yol açan bir diğer etken olduğunu belirten Sayar, "Radon gazı, özellikle bodrum katlar gibi iyi havalandırılmayan alanlarda birikebilir. Bu nedenle ortamın düzenli olarak havalandırılması ve zemin çatlaklarının kontrol edilmesi gerekir" dedi.

6. Genetik Yatkınlık ve Aile Geçmişini Göz Önünde Bulundurun

Aile bireylerinde akciğer kanseri geçmişi olan kişilerde riskin arttığını belirten Sayar, "Ailede akciğer kanseri olan kişiler, düzenli göğüs hastalıkları muayenesi yaptırarak erken teşhisle tedavi şanslarını artırmalıdır" dedi.

7. Düzenli Sağlık Kontrollerini Unutmayın

Akciğer kanserinden korunmanın bir diğer önemli yolu da düzenli sağlık kontrolleridir. Sayar, "Erken teşhis, akciğer kanserinin tedavi edilebilirliğini artırır. Bu nedenle düzenli olarak göğüs hastalıkları muayenesi yaptırılmalıdır" dedi.

Kaynak: iha