Kadınların Emeğiyle Üretim Süreci
1700 rakımlı Elmadağ’dan toplanan andız meyvesi, bölgedeki kadınların titiz emeğiyle pekmez haline getiriliyor. Yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan andız kozalakları, imece usulüyle temizlenip kırıldıktan sonra, 2 gün boyunca bakır kazanlarda kaynatılıyor. Bu geleneksel yöntemler, andız pekmezine yüksek besin değeri kazandırıyor.
Andız Pekmezinin Sağlık Faydaları
Andız pekmezi, kendine özgü acımtırak tadı ve doğal içeriği ile bölge halkının önemli bir geçim kaynağı olurken, insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. Andız ağacından elde edilen bir başka doğal ürün olan andız özü, cilt hastalıklarının tedavisinde, ağız içindeki yaraların giderilmesinde ve saç dökülmesinin önlenmesinde etkili bir alternatif olarak değerlendiriliyor.
Üretim ve Pazarlama Süreci
Üretim süreci tamamlanan andız pekmezi, paketleme işlemlerinin ardından Türkiye’nin dört bir yanına pazarlanıyor. Andız pekmezi, andız ağacının gövdesinde bulunan özünün kaynatılması ve şeker ilavesi ile hazırlanan, sağlık açısından birçok fayda sunan bir ürün olarak dikkat çekiyor.
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde gerçekleştirilen andız pekmezi üretimi, hem yerel ekonomiye katkı sağlamakta hem de sağlıklı beslenme trendlerine hitap etmektedir.