Geçtiğimiz hafta ‘ Bir Kereden Çok Şey Olur’ isimliseminer sunumu için Uygarlığın ve medeniyetin beşiği, konuksever ve sıcak yüzlüinsanların serhat kenti Diyarbakır ilimizi ziyaret ettik. Her vatandaşımızınkadim, içten ve samimi insanların yaşadığı Diyarbakır ilimizi mutlaka görmesinitüm kalbimle diliyorum. Yaşar İçen, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan ustagazeteci, köşe yazarı, Televizyoncu ve aktivist. ‘Madde Bağımlılığı veinternette çocukları bekleyen tehlikeler’ konusunda her ebeveyn gibi çok duyarlı.Başarıyla sürdürdüğü ve moderatörlüğünü yaptığı Uzay Tv’ye konuyla ilgiliolarak zaman zaman telefonla bağlanıp görüş bildiriyorum. Uzun zamandır bizi Diyarbakır ilimizde bir‘Madde Bağımlılığı ve internette çocukları bekleyen tehlikeler’ konusundaetkinlik istiyordu.
DiyarbakırYeşilay Şube Başkanı Yahya Öger ile Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen’in evsahipliğinde organize edilen’ Bir Kereden Çok Şey Olur ‘ isimli etkinlikteçağımızın illeti madde bağımlılığını konuştuk.
Kayapınarilçesinde yer alan Hz Ali Camii konferans salonunda gerçekleşen seminerdesalonu tıklım tıklım dolduran her meslek grubundan insanlar, anneler veeğitimciler seminer bitiminde de bizi soru yağmuruna tuttular.
Kur’an-ı Kerimtilavetiyle başlayan programda açılış konuşmasını yapan Türkiye YeşilayCemiyeti Diyarbakır Şubesi Başkanı Yahya Öger, uyuşturucu madde çeşitlerininarttığına işaret etti. Öger, " Geçen sene de rehber öğretmenlerimizeeğitim vermiştik. Bizim bu tbm eğitimimizin amacı sahada karşılaşacakları problemlerekarşı güncel tutma, beceri ve artı bir puan kazandırmak noktasında programlardüzenliyoruz. Bu tür programların kazanımları çok fazla. Düne kadar esrardan bahsediliyordu. Sentetikuyuşturucudan bahsediliyor fakat şu anda çok daha değişik uyuşturucu maddelerinpiyasaya girdiğini görebiliyoruz. "Dedi. Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, tanık olduğu bir olayı şöyleanlattı: "Uyuşturucuyu eken de alan da satan da zalimdir. Surların dibindegelen misafirlerimi gezdiriyorum. Harabe olan yerlerinde, 16 yaşındaki oğlum,'Baba gördün mü?' diye sordu. 'Neyi' dedim. 'Bak, biri uyuşturucu çekiyor'dedi. Benzetmek olmasın, benim delikanlının yaşlarında bir delikanlı çekmişolduğu uyuşturucunun etkisiyle tiril tiril titriyor. Bundan birkaç gün sonraUlu Camii'de bir cuma vaazı vardı. O cuma vaazımda söylediğim cümleleri buradatekrar etmek istiyorum: Uyuşturucuyu eken, mısır tarlalarının arasına, pamuktarlalarının arasına uyuşturucuyu eken bu camide namaz kılan cemaat, ulu Camiisöylemiyorum ama bu bölgenin insanı. Uzaydan kimse gelmiyor. Uyuşturucuyu satanbu bölgenin insanı, uyuşturucuyu satın alıp da Surların dibinde çekmiş olduğuuyuşturucuyla titreyen 3-5 aya ya da 3-5 yıl sonra fazla miktarda aldığıuyuşturucu etkisiyle ölen de sizin çocuklarınız. Vallahi kim bu uyuşturucuyuekiyorsa zalimdir. Kim satıyorsa zalimdir. Kim alıyorsa zalimdir. Kim de butütün gibidir, mahsuru yoktur, alıp satabilirsiniz diye fetva veriyorsa o dakatmerli zalimdir. Bizim, bağımlılıkla mücadele derken önce kafa ile zihniyetlemücadele etmemiz gerekir."
İşliyen, “Uyuşturucuya, fuhuş batağına ve çirkeflik tuzağına ses çıkartmazsak,eğer seyirci kalırsak, bu çocuklaruyuşturucu batağında ya da başka tuzaklarda ölürlerse inan cennete gitmezler.Biz de kendi çocuklarımızı cehenneme gönderen zalim insanlar oluruz. Mücadeleetmemiz lazım." ifadelerini kullandı. Seminerde şahsım olarak maddebağımlılığına giden yolun özellikle arkadaştan ve çevreden geçtiğini belirttim.Adliyede her gün yaşadığım olaylardan örnekler vererek sunumlar gerçekleştirdim.Verimli ve etkin bir seminer oldu. Etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeğigeçenleri de saygıyla selamlıyorum. Diyarbakır ilindeki sosyal sorumlulukprojelerine duyarlı, şehrin köklü ve saygın firmaları olan ‘Çağdaş Kozmetik’Yönetim Kurulu Başkanı İnayet Çelik beyefendiye ve ‘ Sıtkı Usta Kadayıf, Baklava ve Künefe’firmasına ayrı ayrı teşekkür ediyorum.