Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta üretim hız kesmeksizin devam ediyor. Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ile Çağlayancerit ilçesinde bağ bozumunun başlaması ile birlikte kış hazırlıklarına da hız verildi. Köylüler, topladıkları üzümlerle uzun ve meşakkatli çalışma sonucu şıra, pekmez, bastık, cevizli, fıstıklı ve bademli sucuk ve samsa üretimine başladılar. Kahramanmaraş’ta kış mevsimin vazgeçilmez besin kaynaklarının üretimine başlandı. İl genelinde 129 bin 677 dekarlık alanda üretimi yapılan üzümden bu yıl 80 bin ton rekolte bekleniyor. Toplanan üzüm salkımları, bağdaki sal diye adlandırılan havuzlarda ezilerek suyu çıkarılıyor.
Üretim İçin Dev Kazanlar Kuruldu
Üretici Ahmet Şanlıdal, "Allah bir daha göstermesin çok büyük afet yaşadık Ama hayat devam ediyor Biz üretimimize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Burada pekmezden siyah ve beyaz sucuk, samsa üretiyoruz. Pestil bastık gibi ürünler üretiyoruz. Yurtiçine ve yurt dışına pazarlıyoruz" dedi.
Dev kazanlara konulan üzüm suyu yakılan ateşlerde saatlerce kaynatılarak şıra haline getiriliyor. Bir defa kaynatıldıktan sonra ayrı kazanlara konulup tekrar kaynatılan şıra, bezlere serilerek güneşte kurutuluyor. Yapılan işlemle şıra, yörede bastık diye bilinen pekmez haline dönüştürülüyor.
Cevizli beyaz ve kara pekmez sucuk, kilosu 400; fıstıklı beyaz ve siyah pekmez sucuğu 500, bademli beyaz un sucuğu 400, cevizli samsa 550, bastık 350 ve pestilin kilosu ise 200 liradan pazarlanıyor. Üretimin 25 bin tonu ihracata giderken kalan kısım çevre illere pazarlanıyor.