Güneş patlaması nedir, neden olur? Güneş patlaması nerelerde ve nasıl olur? Güneş patlaması Türkiye'de oldu mu? Gökbilimciler Güneş'teki patlamaların birkaç yıl içinde giderek artacağını ve zirve noktasına ulaşacağını belirtiyor. Türkiye'de yaşanması sonucu gündemde araştırılan konulardan biri olan güneş patlaması okuyucular tarafından merak ediliyor. İşte güneş patlaması ile ilgili merak edilenler haberimizde…
GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR, NASIL OLUR?
Güneş patlaması (solar flare), güneşin yüzeyinde meydana gelen ani, güçlü enerji patlamalarıdır. Bu patlamalar, Güneş'in manyetik alanındaki ani değişiklikler ve salınımlar sonucunda oluşur. Güneş patlamaları sırasında Güneş'in koronasından büyük miktarda radyasyon, radyo dalgaları, ultraviyole ışık ve X-ışınları yayılır.
GÜNEŞ PATLAMASININ ETKİLERİ NELER?
- Dünya'da manyetik fırtınalar yaratabilir: Güneş patlamalarının enerjisi Dünya'ya ulaştığında, özellikle manyetosferi etkileyerek, manyetik fırtınalara neden olabilir.
- Uydu ve iletişim sistemleri etkilenebilir: Radyo iletişiminde kesintiler yaşanabilir, GPS sistemlerinde sapmalar oluşabilir ve bazı elektronik cihazlar geçici olarak bozulabilir.
- Kutup ışıkları: Güneş patlamaları sonucu Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren parçacıklar, kutup bölgelerinde auroraları (kutup ışıklarını) oluşturur.
Güneş patlamaları, Güneş'in döngüsel aktivitelerinin bir parçasıdır ve bu döngüler yaklaşık 11 yılda bir zirve yapar. Bu tür olaylar genellikle gökyüzü bilimciler ve uzay hava tahmincileri tarafından yakından izlenir.
GÜNEŞ PATLAMASI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?
Güneş patlaması 10 Ekim 2024 tarihinde Türkiye'nin belirli noktalarından görüldü. Özellikle İstanbul, Kastamonu, Çanakkale ve Sakarya'da kuzey ışıkları vatandaşların kameralarına yansıdı. Güneş'teki patlamanın çok şiddetli olduğunu ifade eden uzmanlar bu şiddetli patlamanın etkisinin İstanbul'da bile kuzey ışıklarının görülmesini sağladı. Kuzey ışıklarının görüldüğü diğer 2 şehrimiz ise Çanakkale ve Kastamonu oldu.