Raporu inceleyen inşaat mühendisi Gökhan Köker, "Bu beton kalitesiyle, bu beton dökme yöntemiyle çalışmak intihar" dedi.
6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerin daha ilk saniyelerinde Kahramanmaraş'taki Saitbey Sitesi de yıkıldı.
44 kişinin hayatını kaybettiği sitenin bilirkişi raporundan bir dizi imar suçu çıktı.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, raporu inceleyen inşaat mühendisi Gökhan Köker, asma katın bina düzensizliği yarattığına dikkat çekerken, “kat düzensizliğinin olduğu yerde perde kolonsuz, bu beton kalitesiyle, bu beton dökme yöntemiyle çalışmak intihar. Bir binanın yıkılması için 6-7 hatanın sıralı bir halde yapılması gerekir ve maalesef burada bu hatalar yapılmış görünüyor” dedi.
'YAPI DENETİM SÜRECİ ADETA DEVRE DIŞI'
Köker, raporda yer alan, temel, bodrum ve 2. kata kadar olan kısmın aynı anda denetlendiğinin belirtildiğine ve bunun imkânsız olduğuna dikkat çekti.
Sadece bu durumun bile cezai yaptırım için yeterli olduğunu belirten Köker, "Yapı denetim süreci adeta devre dışı bırakılmış” ifadelerini kullandı.
'İLK SANİYELERİNDE YIKILDI'
Sitede annesi, babası, kardeşi ve dedesini kaybeden Tuba Erdemoğlu, “Beş yıllık bina depremin ilk saniyelerde yıkıldı. Rapora baktığımızda uyarılara ve delillere rağmen kot farkındaki perde duvarının neden tamamlanmadığına yer verilmemiş. 5 katlı bir binada neden bu kadar köpük kullanıldığı detaylandırılmamış. 3 kiriş ve 2 döşemede zemin emniyet gerilmesi sınır değerlere yakın yetersiz olmakla birlikte kabul edilebilir düzeyde deniyor. Sınır seviyede yetersiz görülen bir değer nasıl kabul edilebilir, daha detaylı incelenmesi gerekmez mi?” dedi.
Raporun bütün usulsüzleri ortaya koyduğunu söyleyen Erdemoğlu, "Bu yıkımda suçu olan belediye ile Çevre ve Şehircilik’ten de sorumluların tutuklanması gerekiyor. Tüm sorumlular yargılansın ve hak ettikleri cezayı alsın istiyoruz” diye konuştu.
Binanın alt katında bulunan dükkânda, depremden önce, perde duvar olmadığı için göçük oluşmuş, bunun için de bir uyarı asılmıştı. Konuya ilişkin deprem öncesi yapılan şikâyetler ise sonuçsuz kalmıştı.
Editör: ATİLLA ŞAKACI