6 Şubat tarihli depremlerden hasar gören Kuyumcu kent sitesi, 7 ay aradan sonra yeniden ayağa kaldırılarak kaldığı yerden üretime başladı.
Türkiye'de İstanbul'dan sonra altın üretiminde 2 sırada yer alan Kahramanmaraş, devletten aldığı desteklerle altın üretimine ve ihracata başladı. Kahramanmaraş ekonomisinin lokomotifi konumunda olan altın sektöründe esnafın çevre illere göçünü engellemek için Kuyumcular Odası Başkanlığı kolları sıvadı ve kalifiye elemanları kente getirerek, üretim startını verdi.
Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrası şehrin en büyük ihracat kalemleri arasında yer alan kuyumculuk sektöründe deprem sonrası üretimde durma noktasına gelmişti.
Üretime tekrardan başlayan kuyumcu esnafları, meydana gelen ihracat kaybını kapatmak için 7/24 mesai yapıyorlar. Yaklaşık 800 firmada 10 bin kişi istihdam edilmiş durumda. Depreme rağmen yıllık 10 ton altın üretimi gerçekleştirildi.
Kuyumculuk sektörü Kahramanmaraş’ın önde gelen sektörlerinden biri olarak dikkat çekerken, 450’ye yakın firma ve imalathanesi ve yılda 40 ton altın işlenmesiyle İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor. Altın işlemeciliği bakımından tecrübenin yüksek olduğu sektörde yaklaşık 3 bin kişi istihdam edilirken, 6 Şubat tarihinde yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında altın ve mücevherat üretimi durma noktasına gelmişti.
Üretim Konteyner Çarşılarda Yapılıyor
Yaşanan olumsuz süreçte yaralarını saran altın üreticileri, ağır hasar alan ve 470’e yakın iş yerinin bulunduğu Kuyumcukent’in orta hasarlı olmasından dolayı kapalı otopark kısmına yapılan iş yerlerinde üretime devam eden kuyumcu esnafı, yaşanan deprem sonrası gerileyen altın üretimini tekrardan canlandırmak için mesailerine devam ediyor. Kuyumcu esnafı, depremlerde orta hasarlı olan Altınşehir’in en kısa sürede güçlendirilmesini ve üretime eski iş yerlerinde yapmak istiyor. Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz “6 Şubat depreminden bu yana kuyumculuk sektörü çok ciddi manada hasar aldı.
Biz Kuyumcular Odası Başkanlığı olarak hem Altınşehir’in idari kısmında az hasarlı olan bölgede 37 firmamızı gördüğünüz gibi çalışır hale getirdik. Hemen depremin üçüncü ayından itibaren çalışmaya başladılar. Kalifiye elamanlarımızı, işçilerimizi dağıtmama adına böyle bir şeye baş vurduk ve yapımını tamamladık. Burada bizim sektörümüzün önemi o kadar büyük ki, 800 firmamız var ve yaklaşık 10 bin kişi çalışanımızla Kahramanmaraş’a katma değer, aynı zamanda ülkemize bir katma değer üreten bir sektör. İhracatımız var, bunun yanında iç piyasa çok ciddi şekilde Kahramanmaraş ürünlerine talep gösteriyor. Depremin hemen akabinde altın ve mücevher ürünlerinde işçilik fiyatları depremin akabinde yüzde otuzdan fazla zam ve yükselmeye başladı. Biz de firmalarımızı prefabrik de olsa böyle yerleri temin ederek çalışmalarını sağladık. Çalışanlarımızın başka şehirlere veya memleketi terk etmelerine müsaade etmedik elimizden geldiğince. Ben buradan firmalarımıza da teşekkür ediyorum. Kalifiye elemanları çalışmadığı zaman onların aylıklarını ödediler. Öz verili bir şekilde onların ihtiyaçlarını karşıladılar. Bugün de gördüğünüz gibi firmalarımız tekrar işbaşı yaparak yüzde yüz olmasa bile yüzde 80’ i çalışır hale getirdik. Yaklaşık 10 tonun üzerinde bir kapasitemiz varken zannederim şuanda onu ölçümlemesek bile gene bu rakamlara ulaştığımızı düşünüyorum” dedi.