Bitkisel üretimde tedavi ve mücadelede bilimsel ölçütler Türk akademisyenlerce kitaplaştırıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam, Isparta Uygulamalı Bilimler, Erciyes, Van Yüzüncü Yıl, Çanakkale Onsekiz Mart, Mustafa Kemal, Çukurova, Siirt, Selçuk ve Sakarya Uygulamalı Bilimler üniversitelerinden 13 akademisyen, "Bitkisel üretimde zararlı, hastalık ve yabancı otlarla mücadele" kapsamında başlatılan çalışma tamamlandı

Kahramanmaraş’ta Akademisyenlerden Bitki Koruma Alanında Önemli Çalışma (1)Kitap haline getirilen çalışma, ÖSYM'nin bitki koruma ürünleri bayi ve toptancılık sertifika sınavlarına hazırlıkta kaynak olarak kullanılacak
Doç. Dr. Tamer Üstüner:
"Günümüzde en önemli konuların başında insan sağlığı açısından "Gıdalarda pestisit kalıntıları" gelmektedir.  Bu çalışma ile pestisit kalıntılarını nasıl en aza indirerek tarımsal üretimi maksimum düzeye ulaştırabiliriz hedeflenmiştir"

Türkiye'deki 10 üniversitede görevli 13 akademisyen tarafından başlatılan çalışma ile Tarımsal alanda "Bitki koruma ürünleri ve mücadele yöntemlerinde bilimsel ölçütler" konusunda geniş kapsamlı bir kaynak ortaya çıkarıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), Erciyes Üniversitesi (ERÜ), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ), Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Siirt Üniversitesi (SİÜ), Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ ve Selçuk Üniversitesi'nden 13 akademisyen tarafından "Bitki koruma ürünleri ve mücadele yöntemleri" kapsamında başlatılan çalışmada sona gelindi.

Daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı organizasyonunda yapılan ancak

24 Kasım 2024 tarihinde ÖSYM tarafından yapılması kararlaştırılan "Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sertifika Sınavı"na yönelik geniş kapsamlı bir kaynak ortaya çıkarılması için çalışma başlatan 10 üniversitedeki ziraat fakülteleri bitki koruma bölümlerinde görevli 13 akademisyen, yaklaşık 1 yıl süren bilimsel araştırmalarını 482 sayfadan oluşan bir kitapta topladı.

Çalışmaya katılan ve kitabın editörlüğünü yapan KSÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Üstüner, AA muhabirine, ortaya konulan eserin, tarım dünyasında ilk ve güncel olma özelliği ile ön plana çıktığını söyledi.

Söz konusu çalışmanın konusunda uzmanlaşmış akademisyenlerce her türlü ayrıntının düşünülerek hazırlandığını aktaran Ünstüner, şunları kaydetti:

"Her bölümünün konusunda uzman kişiler tarafından hazırlanan bu eser meydana gelmiştir.

Günümüzde en önemli konuların başında insan sağlığı açısından "Gıdalarda pestisit kalıntıları" gelmektedir.  Bu çalışma ile pestisit kalıntılarını nasıl en aza indirerek tarımsal üretimi maksimum düzeye ulaştırabiliriz hedeflenmiştir. Söz konusu çalışma tarımsal verimliliği maksimum düzeyde artırmayı, bunu yaparken de doğal dengeyi koruyarak insan ve çevre sağlığına olası zararları engelleme konusunda azami hassasiyet göstermeyi hedefliyor". Bu bilimsel çalışma multi disiplenler olup birçok yeniliği de kapsamaktadır. Bu çalışma tarımsal verimliliği maksimum düzeyde artırmayı, bunu yaparken de doğal dengeyi koruyarak insan ve çevre sağlığına olası zararları engelleme konusunda azami hassasiyet göstermeyi hedefliyor. Bu hedefe ulaşmayı gerçekleştirirken kullanılması gereken bitki koruma ürünlerinin tavsiyesi, uygulanması, taşınması, satışı ve depolanması konuları önemli düzeyde uzmanlık gerektirmektedir. Bu nedenle, bu süreçlerde faaliyet gösteren kişilerin birikimli ve yetkin olmalarını sağlamak amacıyla, en azından bir eliminasyon sağlayan "Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sertifika Sınavı"nın zorunlu hale getirilmesi memnuniyet verici bir gelişme olarak kabul edilmektedir."

Eserin mümkün olduğunca sade ve anlaşılabilir olmasına özen gösterilerek hazırlandığını anlatan Üstüner, entomoloji, fitopatoloji, herboloji, organik tarım, pestisitlerde tolerans sınırı ve kalıntı, bitki koruma ürünleri mevzuatı, bitki koruma ürünleri ile ilgili temel bilgiler, bitki koruma ürünlerinin çevreye ve insan sağlığına etkileri, bitki koruma ürünleri bayilik sınav soruları, pestisitlerin olumsuz etkileri ve Türkiye'de yasaklı aktif maddeler konularına bölümler halinde detaylı olarak yer verildiğini dile getirdi.

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden avukatlar anı köşesinde yaşatılıyor 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden avukatlar anı köşesinde yaşatılıyor

 

Muhabir: YAVUZ NALBANTBAŞI