Kahramanmaraş'ta, 6 Şubat'ta yaşanan ve yüreklerimizi kavuran depremlerin üzerinden tam 6 ay geçti. 50 bin 783 canımızı kaybettiğimiz, yüz binlerce insanımızın yaralanmasına neden olan deprem yüreklerimizi enkaza çevirdi. 4.1 milyon kişinin evinden ayrılmasına neden olan felaket, 1.5 milyon insanımızın evsiz kalmasına neden oldu.
Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta deprem sonrası şehirde neler yaşandı, daha sonra neler yapılacak? Gelişmeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör açıkladı.
“Önemli aşamaya geldik, çalışmalar yapılıyor”
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör, “6 Şubat tarihinden itibaren 6 ayı geride bıraktık ve tabi ki zor günler geçirdik ve hamt olsun ki bu günlere geldik. Burada, Türkiye’nin afet ile mücadele kapasitesinin ne kadar güçlü olduğu gördük, milletin ve devletin dayanışmasının ne kadar büyük olduğunu gördük. Depremin ilk aşamasına geçici barınma merkezlerinden bahsediyorduk ama bugün kalıcı konutlarımızın ne zaman teslim edileceğini konuşuyoruz. Önemli bir aşamaya geldik ve çok önemli çalışmalar yapılıyor. Kahramanmaraş’ta 82 binin üzerinde kalıcı konut, 30 binin üzerinde de köy evleri yapılıyor. Bunların bir kısmı bitmek üzere, bir kısmı yarıya gelmiş durumda ve bir kısmının ise temelleri atılıyor” dedi.
“Şehrimizin yeni imar planı ortaya çıkacak”
Güngör, konuşmasında “Şehrimizin mikro bölgeleme çalışmaları son aşamaya geldi ve bu şu demek, bizim yeniden bu şehri imar ve ıslah etmemiz için nasıl bir zemine sahibiz, nasıl bir imar çalışması yapmamız lazım, hangi bölgelerde yapılaşma yapmamız lazım, yapılaşma yapacağımız bölgelerde de kat sınırı ne olsun bunların planını ortaya koyan bir çalışma. Bu çalışma devam ediyor son aşamaya geldi ve bu çalışmanın sonucunda da şehrimizin imar planı ortaya çıkmış olacak. Bir yandan şehrimizin imar ve ıslah çalışmalarını yapmaya gayret ederken, bir taraftan da deprem hafıza müzesini oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.