Kalp Krizi Anında Doğru Müdahale Hayat Kurtarıyor

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, kalp krizi geçiren bir kişiye hızlı müdahale edilmesinin hayati önem taşıdığını belirterek, "Kalp krizi geçiren bir kişinin nabzı yoksa vakit kaybetmeden kalp masajına başlanmalı. Dakikada en az yüz kez yapılan güçlü masaj, hastanın hayatını kurtarabilir" dedi.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

Ünlü sanatçı Volkan Konak'ın sahnede kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi, bu konunun tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Özel Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, kalp krizinin genellikle önceden belirtiler verdiğini vurgulayarak şu bilgileri paylaştı:

  • Göğüs ağrısı: Çoğunlukla göğüste sıkışma veya baskı hissi ile başlar.

  • Sol kol, mide veya çeneye yayılan ağrı: Kalp krizinin klasik belirtileri arasında yer alır.

  • Soğuk terleme: Vücudun tepkisi olarak kriz anında terleme görülebilir.

  • Genel halsizlik ve kötü hissetme: Hasta kendini aniden çok yorgun ve rahatsız hissedebilir.

    Greyfurt suyu ne için kullanılır? Kimler greyfurt tüketmemeli? Greyfurt suyu ne için kullanılır? Kimler greyfurt tüketmemeli?

İlk Müdahale Hayat Kurtarıyor

Kalp krizi geçiren birine sağlık ekipleri gelene kadar yapılacak ilk müdahalenin kritik olduğunu belirten Akpınar, "Temel yaşam desteği hepimizin bilmesi gereken bir konu. Nabzın olup olmadığını kontrol ettikten sonra, eğer nabız yoksa hemen kalp masajına başlanmalı. Eller gergin bir şekilde, göğsün tam ortasına güçlü bası yaparak dakikada en az yüz kez masaj uygulanmalı" dedi.

Eskiden suni teneffüs ile birlikte uygulanması önerilen kalp masajının, günümüzde daha çok tek başına yapılması gerektiğine dikkat çeken Akpınar, "Göğsün ön duvarına uygulanan basınç, kan dolaşımını devam ettirerek beyne oksijen gitmesini sağlar. Bu müdahale bazen hastanın tamamen hayata dönmesini sağlarken, bazen de sağlık ekipleri gelene kadar hayatta kalmasını sağlar" diye ekledi.

Kaynak: İHA