Robert College’den Baran Abalı, Koç Lisesi’nden Nil SelenAydın ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nden Alara Güler, yaptıkları bilimselaraştırmalarla dünya literatürüne girdi. Gençlerin çalışmaları teknolojininilerlemesi için dünyanın en büyük profesyonel organizasyonu olan IEEEindex’inde bilimsel makale olarak yayınlandı.

 

İMPLANTLARDAKİ BOZULMALAR DÜŞÜK MALİYETLE ANALİZEDİLEBİLECEK

Öğrencilerin proje danışmanlığını yapan Kimya ÖğretmeniTalha Kılıç’ın verdiği bilgiye göre, fizik dalında TÜBİTAK birincisi olanRobert College’den Baran Abalı’nın, “Medikal İmplantlardaki KusurlarınHolografik İnterferometri Yöntemiyle Gözlemlenmesi ve Sonuçların DiğerYöntemlerle Karşılaştırılması” adlı çalışması bilimsel makale olarak IEEEindex’inde yayınlandı. Bu çalışmada amaç, medikal implantların, hastanınvücuduna yerleştirilmesi sonrasında implantlarda karşılaşılan sorunlarınkaynağının holografi yardımıyla görsel olarak tespit edilmesi. Yapılançalışmayla implantlardaki bozulmaların çok hızlı ve düşük maliyetle analizedilebileceği gösterilmiş oldu.

 

KOD PARÇACIKLARININ GELİŞTİRİLMESİNE KATKI SAĞLADI

Koç Lisesi’nden Nil Selen Aydın’ın “Holografikİnterferometri Yardımıyla Yazılım ve Algoritma Analizi” isimli çalışmasıbilimsel makale olarak IEEE index’inde yayınlandı. Bu çalışmadaki temel amaç,bir elektronik devrenin çalışması için yüklenen yazılımın holografik yöntemletest edilmesiydi. Bu sayede, devre elemanlarının verimli çalışmasını sağlayacakkod parçacıklarının geliştirilmesine katkıda bulunmuş oldu.

 

TARIM ROBOTU DÜNYA İKİNCİSİ OLDU

Taiwan International Science Fair’de dünya ikinciliği,TÜBİTAK İstanbul Bölge ikinciliği olan Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencisi AlaraGüler’in, Worcester Polytechnic Üniversitesi’nde yaptığı Tohumbot adını verdiğitarım robotu çalışması Cornell Üniversitesi index’inde yayınlandı. Tohum robotusayesinde, özellikle küçük ve orta ölçekteki (bir-iki dönümlük) arazilerdekitarım faaliyetlerinin yarı-otonom ucuz-maliyetli mobil robot kullanılarak, dahakısa sürede ve daha az maliyetle yapılması sağlanacak.

 

TİFLİS’TE BÜYÜK ONUR

Öğrenciler ayrıca, 5-8 Eylül 2017 tarihleri arasındaGürcistan’ın başkenti Tiflis’te bu yıl ikincisi yapılan ve sadece üniversiteliakademisyenlerin katıldığı International Science Symposium’a davet edilerekbüyük onur kazandılar. Öğrencilere çok sayıda bilimsel yarışma, sempozyum vepanelden davet yağıyor.

Talha Kılıç, öğrencilerin şimdiki hedefinin dünyanın eniyi üniversitelerinde eğitim görerek, insanlığa yararlı çalışmalar yapmakolduğunu sözlerine ekledi.