Hoca ya da Şıh Ali Efendi olarak anılan Şeyh Ali Sezai Efendi, Emir Abdülcelil zade olup şecere yönünden de Hazreti Hüseyin’in (r.a.) soyundan geldiği için seyit olarak nitelendiriliyor. Şeyh Ali Sezai Efendi, Hacı Ahmet Efendi’nin oğlu olup annesi de Fatma hanımdır. 1867 yılında Şekerli mahallesinde dünyaya gelen Ali Sezai Efendi, Soyadı kanunu çıkınca Maraş Valisi Fahrettin Kiper, Seyit Ali Sezai’ye Maraş kurtuluş savaşında yaptığı hizmetleri dikkate alarak Kurtaran soyadının verilmesini önerdi. Valinin bu önerisi ile Seyit Ali Sezai’ye Kurtaran soyadı verildi. Soyadı kanunu çıkınca Maraş Valisi Fahrettin Kiper, Seyit Ali Sezai’ye Maraş kurtuluş savaşında yaptığı hizmetleri dikkate alarak Kurtaran soyadının verilmesini önerdi. Valinin bu önerisi ile Seyit Ali Sezai’ye Kurtaran soyadı verildi.
Maraş’ın kurtuluşundan sonra Türkiye genelinde devam eden Millî Mücadele’nin başarısı için Maraş’ta yeni yeni teşekkül ettirilen askerî birliklerin bilgilendirilmesi ve moral kazandırılmasında Şeyh Ali Sezai Efendi görevlendirilmiştir. Daha sonra 1924 yılında gezici öğretmenlik görevi verildiği için Pazarcık ilçesi köylerindeki vatandaşların devlete olan bağlılığını ve itaatlerini arttırmıştır.
Gezici öğretmenlik görevi 1926 yılına kadar devam etmiş olup daha sonra Maraş merkez vaizliğine tayin edilen Ali Sezai Efendi, 1937 yılında ölümüne kadar Ulu Cami’ndeki vaizlik görevini sürdürdü.
Ömrünü dini, devleti, milleti ve dervişleri olan talebelerine adamış olan Şeyh Ali Sezai Efendi, 11 Haziran 1937 yılında hayatını kaybetti.