Maraş'ın Meşhur Tavuklu Fıstıklı Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

Pilav için;

  • 3 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • Tavuk suyu
  • Tuz

Üstü için;

  • 1 bütün tavuk
  • 1 kase tuzsuz fıstık
  • Biraz karabiber

    Maraş'ın Meşhur Tavuklu Fıstıklı Pilavı  Nasıl Yapılır?

    İlk olarak bütün tavuğu güzelce yıkayıp büyük bir tencereye koyalım. Üzerini 2 parmak gecene kadar su ile dolduralım. Ben 2 tatlı kaşığı tuz attım ve küçük bir soğan soydum tüm olarak attım Kaynadıktan 1. 5 – 2 saat pişirelim. Eti kemiğinden ayrılsın yani. 

    Tavuğu ocağa koyunca diğer yandan 3 su bardağı pirinçi derin bir kaba alalım. Üzerini 3 parmak geçecek kadar sıcak (kaynamış) suyu dökelim. 2 saat(tavuk pişene kadar) bekleyelim.

    Eve tavuk pişti. Pirinç ıslandı. Şimdi pilavı yapalım. Pirinçi güzelce yıkayalım. Pilav tenceresine 3 yemek kaşığı tereyağını koyalım ve eritelim isterseniz biraz sıvı yağ da koyabilirsiniz. (bu pilavda şehriye yok). Eriyen yağın üzerine süzdüğümüz pirinçleri döküyoruz ve kavurmaya başlıyoruz. Pirinçler tane tane olana kadar yaklaşık 10 dakika kavuruyoruz. En önemli kısmı suyu tabi ki. Pirinçin üstünü 1 parmak gecene kadar(çok değil yarım parmak bile olabilir) haşladığımız tavuğun suyundan dökelim. (suyu çekince pirinçler biraz sert ise yarım çay bardağı kadar tavuğun suyundan ekleyebilirsiniz. ) Suyunu iyice çekince dinlendirelim. Ondan sonra servis tabağına alalım.
    kabukları soyulmuş 1 kase tuzsuz fıstığı küçük bir tavaya alalım. 1 yemek kaşığı sıvı yağ dökelim ve kızarana kadar devamlı  karıştırarak kavuralım. (Sakın tavada unutmayın  tavanın sıcaklığı  ile daha da çok kavrulup yanabilirler. )Bir kaseye alalım.

    Kışın vazgeçilmez yemeği: Mumbar dolması     Kışın vazgeçilmez yemeği: Mumbar dolması    

    Servis tabağına pilavımızı  koyuyoruz. Üzerine tavuğumuzu didiyoruz. Onun üzerine de fıstığımızı döküyoruz. Birazda karabiber atabilirsiniz. Pilavımız  yemeye hazır.
     

Editör: ATİLLA ŞAKACI