Maraş Kömbesi Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için;
- 5 su bardağı un
- 1 paket yaş maya
- Tuz
- Su
- 4 yemek kaşığı yoğurt
İç harcı için;
- 6 tane büyük boy patates
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 2 tatlı kaşığı reyhan
- 2 tatlı kaşığı nane
- Tuz
- 250 gram kıyma
- 1 yemek kaşığı karışık salça
- 1 kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Üzeri için;
- Yumurta veya yoğurt veya ılık su
Maraş Kömbesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Maraş yöresinin bir başka geleneksel ve kolay yapılan lezzeti; Kömbe!!
Kendi başına ana yemek olarak ta yenilen Kömbe, misafir geldiğinde ana yemeklerin yanında mutlaka yapılıp masanın ortasında yerini alır.
Kömbenin bir başka özelliği de çatal bıçakla yenmez. Direk ele alınıp yenilir.
Köy yöresinde direk sacın üstünde yapılır. Közün ısısıyla pişer. İmkanlarımıza uygun olarak biz fırında yapacağız.Şimdi bu lezzetli kömbemizin yapılışına geçelim.
İşe ilk olarak patatesleri haşlamakla başlayalım. Ortadan 2’ye böldüğümüz patatesleri kaynar suda yumuşayana kadar kaynatalım.
Bu sırada mayayı yarım çay bardağı ılık suda karıştırarak eritelim. Hamurumuzun ortasına mayayı ve tuzu dökelim. Çok az bir suyla sert bir hamur kıvamına gelince yoğurdu ekleyelim. Başta su gibi bir hamur olacak. Yoğurdukça sertleşecek( 10-15 dakika kadar sonra). İyice yoğurun 2 elinizle. Hazır olan hamurumuzun üstünü mayalanması için hava almayacak biçimde örtelim.Sıra iç harcımızda. Haşlanmış patatesleri soyup ezelim. Baharatları ve tuzu ekleyelim. Tavamızı ocağa alalım. Tereyağını ve ufak ufak soğradığımız soğanımızı ekleyelim. Pembeleşince kıymamızı da ekleyip iyice kavuralım. Ardından salçayı ekleyelim ve iyice ezelim. Tuzunu da ekleyip ocaktan alalım. Eti de patatesin üstüne döküp iyice karıştıralım.
Mayalanmış hamurumuzu 4 parça yumaklara bölelim. Bu tariften 2 tepsi Kömbe çıkıyor. 1 yumak tepsinin altına 1 yumak da tepsinin üstüne gelecek şekilde oklavayla açalım.
Tepsinin altına hamuru serdikten sonra araya iç harcımızı ekleyip üstünü de diğer bir hamurla örtelim.
Kare kare kesip isteğe göre yumurta, yoğurt veya sadece ılık su sürelim. Hepsinin lezzeti ayrıdır! Fotoğraflarda 1 tepsi yumurta ve 1 tepsi de suyla ıslatılan mevcut.Yumurta sürdüyseniz 200-220 derecelik fırına, yoğurt veya ılık su sürdüyseniz fırınınızı en yüksek dereceye verebilirsiniz. (Benim fırınım en fazla 270 dereceye çıkıyordu. ) Altı kızarınca fırından alalım.
Sıcak veya soğuk servis edilebilinir.Afiyet olsun.