Harran Ovası'nda Gerçekleştirilen İlk Hasat Etkinliği
Maritaş Denim, Türkiye'de yenileyici pamuk üretimine katkı sağlamak ve yerel çiftçilere destek olmak amacıyla gerçekleştirdiği projede ilk hasat etkinliğini Harran Ovası'nda tamamladı. İplikten dokumaya tam entegre üretim tesislerinde 520 kişilik ekibiyle yılda 24 milyon metre kumaş kapasitesine sahip olan Maritaş Denim, Türkiye'nin ilk TÜBİTAK destekli üniversite ve sanayi iş birliği kapsamında rejeneratif pamuk hasadını gerçekleştirdi.
Maritaş Denim, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü iş birliğinde gerçekleşen projede çiftçilere sözleşmeli üretim yaptırarak yakın tedarik stratejisi benimsedi. İlk etapta 500 dekarlık bir üretim alanı ve 10 dekarlık bir pilot proje alanında yapılan çalışma, kademeli olarak 24 ay sürecek.
Maritaş Denim, projenin başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda ortalama ağırlıktaki yüzde 100 içerikli bir kumaş için yaklaşık 500 bin metrelik ham madde talebini karşılayabilecek. Toplamda 340 şirkete kumaş üreten ve 16 ülkede faaliyet gösteren Maritaş Denim, rejeneratif pamuk üretimi ile sektörde yeşil dönüşümün öncüsü olmayı hedefliyor.
Maritaş Denim, projenin hammadde temini üzerindeki odaklanan araştırma çalışmasının sürdürülebilirlik taahhüdünü güçlendirmek ve yerel ekonomiye katkıda bulunmak için önemli bir adım olduğunu vurguluyor. Ayrıca, rejeneratif tarım uygulamalarını destekleyerek karbon emisyonunu azaltmayı hedefleyen firma, yerel çiftçilere de sözleşmeli üretim yaptırarak bu alandaki sosyal sorumluluk taahhüdünü yerine getiriyor.
Maritaş Denim Genel Müdür Yardımcısı Fatih Kesim'den Açıklama
Maritaş Denim Genel Müdür Yardımcısı Fatih Kesim, projenin hayata geçirilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, Harran Ovası'nda başlatılan rejeneratif pamuk üretiminin doğanın özüne dönmesine rehberlik ettiğini ve sadece lokal değil, global etki yaratacak bir harekete öncülük ettiklerini belirtti. Ayrıca, projede emeği geçen üniversite ve oda yetkililerine teşekkür etti.