"Büyük Bir Felaket Yaşadık, Halen Canımız Yanıyor"
Depremin ardından büyük bir yıkım yaşandığını ifade eden Öksüz, “Çok insanımızı kaybettik, halen canımız yanıyor. Bu felaket sadece Kahramanmaraş’ı değil, tüm ülke ekonomisini olumsuz etkiledi. Suçlamak kolay, ancak bundan sonrası bizim sorumluluğumuzda. Böyle büyük bir felakette bazı önemli kırılma anları ortaya çıkar, işte bu, yeni bir yol haritası çizmek için en uygun zamandır” dedi.
“Kahramanmaraş Sanayileşmek İçin Büyük Bedeller Ödedi”
Sanayicilikte 40 yılı aşkın deneyimi bulunan Hanefi Öksüz, Kahramanmaraş’ın tarım toplumundan sanayi toplumuna dönüşüm sürecinde yaşanan zorluklara değindi. Öksüz, şehrin sanayi geçmişinin başlangıcından bugüne kadar olan gelişimini vurgulayarak, “Çocukluğumuzda şehrimizdeki sanayi tesisi sadece pamuk pres makinesiyle sınırlıyken, bugün küresel ölçekte sanayi tesislerimiz var. Bu seviyeye gelmemizi tekstil sanayi ve çelik eşya sektörlerine borçluyuz. Ancak depremin ardından birçok çalışanımızı kaybettik ve şehir dışına göç oldu. Ayrıca, elimizde kalan ürünleri satacak müşteri bulamıyoruz. Hem deprem hem de ihracat pazarlarının daralması nedeniyle şu an çok zor bir süreçten geçiyoruz” dedi.
“Kabuk Değişimine Başlamalıyız”
Öksüz, mevcut koşulların sanayicilerin yeniden yapılanmasını zorunlu hale getirdiğini ifade etti. Doğru yatırımlarla bu sürecin aşılabileceğini belirten Kipaş Holding Başkanı, “Bugün, tekstil sektöründe fiyat rekabeti yapmak yerine, farklı bir bakış açısına geçmemiz gerekiyor. Türkiye ucuz bir ülke değil, girdilerimiz oldukça pahalı. Bu nedenle ya ülkemizin hammaddelerini işleyip katma değer yaratacak ürünler üretmeliyiz ya da ithal ettiklerimizi burada üreterek fark yaratmalıyız” şeklinde konuştu.
“Savunma Sanayisine Yatırım Yapmalıyız”
Öksüz, sanayinin geleceği için savunma sanayiinin önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Savunma sanayisinin uzun vadeli bir yatırım alanı olduğunu belirten Öksüz, bu alanın büyük bir potansiyel taşıdığını vurguladı: “Savunma sanayi, hızlı sonuçlar alabileceğiniz bir sektör değil ama gelecekte ciddi fark yaratacak bir alan. Bu alanda yatırım yapmak, Kahramanmaraş’ı sanayi açısından daha güçlü bir konuma getirebilir.”
“Şirketlerimizi Birleştirmeliyiz”
Deprem sonrası Kahramanmaraş’ta sanayicilerin birlik içinde hareket etmesinin önemini dile getiren Hanefi Öksüz, “Bu şehrin insanı, bu şehre bağlıdır. Şirketlerimizin birleşmesi gerekiyor. Türkiye’de birçok önemli şirket, küçük kaprisler nedeniyle yok oldu. Şirketlerini ilk 500’e sokamadan iflas ettiler. Bunu değiştirmeliyiz” dedi.
“Sanayiciler Olarak Yeni Bir Yol Haritası Belirlemek Zorundayız”
Öksüz, deprem sonrası sanayicilerin büyük bir sorumluluk taşıdığını belirterek, Kahramanmaraş için yeni bir yol haritası çizilmesi gerektiğini ifade etti. “Bu felaketin ardından sanayiciler olarak yeni bir yol haritası belirlemek zorundayız. Deprem, bizim için bir kabuk değişimi fırsatıdır. Doğru adımlarla hem şehrimizi hem de sanayimizi yeniden ayağa kaldıracağız” dedi.
Muhabir: YAVUZ NALBANTBAŞI