Düğün Çorbası
Malzemeler:
- 500 gram kuzu eti (tercihen kemikli et, düğün çorbası için daha lezzetli olur)
- 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
- 1 adet soğan
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay bardağı un
- 1,5 litre su (et suyu)
- 1 yumurta sarısı
- 1 limonun suyu
Yapılışı:
-
Etin Hazırlanması:
-
Kuzu etini yıkayıp bir tencereye alın.
-
Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra, üzerinde biriken köpükleri alın.
- Soğanı soyup tencereye bütün olarak ekleyin.
- Et yumuşayana kadar yaklaşık 1-1,5 saat kadar haşlayın.
- Et piştikten sonra, etleri sudan çıkarın ve kemiklerinden ayırıp ince ince didikleyin.
-
-
Çorba Hazırlığı:
-
Bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını koyun, ısındıktan sonra unu ekleyin ve kavurun.
-
Unun kokusu çıkana kadar karıştırarak kavurduktan sonra, azar azar et suyunu ekleyin ve çorbayı karıştırarak kaynatın.
-
-
Baharatlar ve Nohut:
-
Çorbanın kaynamaya başladığında, haşlanmış nohutu ekleyin.
-
Tuz, karabiber, pul biber gibi baharatları da ilave edin.
- Çorbayı kaynamaya devam ettirirken, didiklediğiniz kuzu etini de ekleyin.
-
-
Yumurtalı Karışım:
-
Bir kasede yumurta sarısını ve limon suyunu çırpın.
-
Çorbadan birkaç kepçe alıp karışıma ekleyin, ardından bu karışımı çorbaya yavaşça ilave edin.
-
Karıştırarak 5-10 dakika kaynatın.
-
-
Servis:
- Çorbanız hazır olduğunda, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Üzerine isteğe göre ekstra limon suyu veya pul biber ekleyebilirsiniz.
Zeytinyağlı Kereviz
Malzemeler:
- 3 adet orta boy kereviz
- 2 adet havuç
- 1 adet soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1/2 limonun suyu
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı bezelye (isteğe bağlı)
Yapılışı:
-
Kerevizlerin Hazırlanması:
-
Kerevizleri soyun ve limonlu suya koyarak kararmalarını engelleyin.
-
Kerevizleri küçük küpler halinde doğrayın.
-
-
Sebzelerin Sote Edilmesi:
-
Soğanı ince ince doğrayın ve geniş bir tencereye zeytinyağını ekleyin.
-
Soğanı zeytinyağında pembeleşene kadar soteleyin.
- Havuçları soyup yuvarlak dilimler halinde doğrayın ve tencereye ekleyin. 2-3 dakika daha soteleyin.
-
-
Kerevizlerin Eklenmesi:
-
Doğradığınız kerevizleri tencereye ekleyin ve karıştırın.
-
Tuz, şeker ve limon suyunu da ilave edin.
- Üzerine bir su bardağı suyu ekleyin. Eğer bezelye kullanıyorsanız, bunu da bu aşamada ekleyin.
-
-
Pişirme:
-
Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte kerevizler yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Arada bir karıştırarak kontrol edin. Gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz.
-
-
Servis:
-
Zeytinyağlı kereviz soğuduktan sonra soğuk servis edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine taze limon sıkabilir veya zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
-
Mercimek Köftesi
Malzemeler:
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet büyük soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kararbiber
- 3-4 dal taze soğan (isteğe bağlı)
- 1/2 demet maydanoz
- 1 çay bardağı nar ekşisi (isteğe bağlı)
- Yarım limon suyu
- Yarım çay bardağı sıcak su (bulguru ıslatmak için)
Yapılışı:
-
Mercimeklerin Haşlanması:
-
Mercimekleri yıkayıp bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin.
-
Mercimekleri haşlayın, kaynadıktan sonra 10-15 dakika kısık ateşte pişirin.
- Mercimekler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
-
-
Bulgurun Hazırlanması:
-
İnce bulguru bir kaba alın. Üzerine yarım çay bardağı sıcak suyu ekleyin ve karıştırın. Bulgurun şişmesi için yaklaşık 10-15 dakika bekleyin.
-
-
Soğan ve Baharatların Hazırlanması:
-
Soğanı ince ince doğrayın.
-
Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve doğradığınız soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan soğana tuz, pul biber, kimyon ve karabiberi ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
-
-
Köfte Harcının Hazırlanması:
-
Haşlanmış mercimekleri, şişen bulguru, kavrulmuş soğanlı baharat karışımını bir kaba alın.
-
Taze soğanları, maydanozu ince ince doğrayın ve karışıma ekleyin.
- Nar ekşisi ve limon suyunu da ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce yoğurun.
-
-
Köftelerin Şekillendirilmesi:
-
Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, avuç içinde sıkarak köfte şekli verin.
-
Köfteleri servis tabağına dizin.
-
-
Servis:
-
Mercimek köftesi, marullarla birlikte soğuk servis edilir. Ayrıca dilerseniz üzerine limon dilimleri veya nar ekşisi gezdirebilirsiniz.
-
Akdeniz Salata
Malzemeler:
- 2 adet domates
- 1 adet salatalık
- 1 adet kırmızı soğan
- 1/2 su bardağı zeytin (yeşil ve siyah karışık olabilir)
- 100 gram beyaz peynir (veya lor peyniri)
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
- 1/2 limon suyu
Yapılışı:
-
Sebzelerin Hazırlanması:
-
Domatesleri yıkayıp küp küp doğrayın.
-
Salatalığı soyup, dilimleyin veya küp şeklinde doğrayın.
- Kırmızı soğanı ince ince halkalar halinde doğrayın.
- Zeytinleri çekirdeklerinden ayırıp dilimleyin.
-
-
Peynirin Hazırlanması:
-
Beyaz peyniri küçük parçalara ayırın. Eğer lor peyniri kullanıyorsanız, onu da ekleyebilirsiniz.
-
-
Salatanın Karıştırılması:
-
Tüm doğranmış sebzeleri ve peyniri geniş bir kaseye alın.
-
Üzerine zeytinyağını, limon suyunu, kekik, tuz ve pul biberi ekleyin.
-
Son olarak nar ekşisini de ekleyebilirsiniz (isteğe bağlı).
- Tüm malzemeleri nazikçe karıştırın.
-
-
Servis:
-
Akdeniz salatanız servise hazır. Hemen soğuk olarak servis edebilirsiniz.
-
Dilber Dudağı
Malzemeler:
Hamur İçin:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 3 su bardağı un (yaklaşık olarak, hamurun kıvamına göre ayarlayın)
- Yarım çay bardağı su (hamurun kıvamını ayarlamak için)
İç Harcı İçin:
- 1 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
- 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
Şerbet İçin:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- Birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
-
Şerbetin Hazırlanması:
-
Şerbeti hazırlamak için, su ve şekeri bir tencereye alın.
-
Orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın, ardından kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika kadar kaynatın.
- Limon suyunu ekleyin ve ocaktan alın. Şerbeti soğumaya bırakın.
-
-
Hamurun Hazırlanması:
-
Bir kaba yoğurdu, sıvı yağı, yumurtayı, kabartma tozunu ve vanilini koyun.
-
Karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin.
- Ardından azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun. Hamurun ele yapışmaması gerekiyor, gerektiğinde su ekleyebilirsiniz.
-
-
İç Harcının Hazırlanması:
-
Cevizleri ince ince dövün veya mutfak robotunda çekin.
-
Tarçın eklemek isterseniz, cevizle karıştırın.
-
-
Tatlıların Şekillendirilmesi:
-
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
-
Her bir hamur parçasını merdane ile ince açın.
- Açtığınız hamurun ortasına cevizli karışımdan bir miktar koyun.
- Hamuru yarım ay şeklinde kapatıp, uç kısımlarını bükerek dilber dudağı şekli verin.
-
-
Frying (Kızartma):
-
Geniş bir tavada bolca sıvı yağ ısıtın.
-
Hazırladığınız tatlıları kızgın yağda, altın rengini alana kadar kızartın.
-
-
Şerbetle Tatlandırma:
-
Kızaran tatlıları, sıcağı sıcak şerbetin içine atın ve şerbeti çekmesi için birkaç dakika bekletin.
-
Şerbeti tamamen çekmesini sağladıktan sonra tatlıları bir tabağa alabilirsiniz.
-
-
Servis:
-
Dilber Dudağınız servise hazır! Soğuduktan sonra üzerine fındık veya ceviz serpiştirerek sunabilirsiniz.
-
Benzer içeriklere ulaşmak için tıkla! En güncel Kahramanmaraş haberleri ve Maraş haberleri burada!