Kahramanmaraş, topraklarının yüzde 59’si dağlarla, yüzde 24’ü plato ve yaylalarla yüzde 16’ü ovalarla kaplı olan, deniz seviyesinden 568 metre yüksekte bulunan ve ilin kuzey kesimleri oldukça dağlık şeklinde olan il olarak dikkat çekiyor.
Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birbirine en çok yaklaştığı alanda yer alan Kahramanmaraş’ta yetişen nadir endemik bitki türleri ile hem Türkiye’nin hem de Dünya’nın sayılı alanları arasında yer alıyor. Peki, Kahramanmaraş’ta yetişen endemik bitkiler hangileri? Keyifle okuyacağınız yazı haberimizde…
Sadece Kahramanmaraş’ta yetişen endemik bitkiler
Piramidal Orkide: Yörede Çam Salebi olarak da bilinen bu taksonun hem güney yamaçlarda hem de kuzey yamaçlarda gözlemleniyor. Eğim sınıfı ile ilişkisi incelendiğinde bitki türünün tamamı 10 – 30o arasında, yine jeolojik formasyonlar üzerindeki dağılışının tamamı Parpiyayla formsayonunda olduğu belirlendi. Bu bitki türünün hem kuru hem de nemli sahalarda yayılış göstermesi topoğrafik nemlilik indeksi açısından da seçici olmadığı uzmanlar tarafından gözlemlendi.
Sığır Kuyruğu: Yörede Dana Kuyruğu olarak bilinen Sığır Kuyruğu bitkisi, Başkonuş Yaylası civarında yayılım gösteriyor. Hem düze yakın eğimlerde hemde dik yamaçlarda yetişebildiği uzmanlar tarafından tespit edildi. En düşük 1042 metre en yüksek ise 1769 metrelerde gözlemlendi.
İnce Burçak: Çalışma sahasında 74 lokasyonda yayılış gösteren çok yıllık otsu bir takson olarak dikkat çekiyor. Bu bitki türünün genellikle Meşe türleri ile beraber yayılış gösterdiği biliniyor. Bu bitki türü habitat olarak daha çok kuru ve kayalık yamaçları tercih eden bir bitki türü olarak dikkat çekiyor.
Domuz Turpu: Toplamda 53 lokasyonda bulunan bu bitki türü çalışma sahasında en fazla dağın zirvesi noktasına yakın alanlarda yayılış gösteriyor. Yapılan analizler neticesinde yoğun bir şekilde dağılış gösterdiği jeolojik formasyon grubu yüzde 87 oranı ile orta miyosen yaşlı resifal kireçtaşı birimlerinden oluşan Parpiyayla formasyonu ve bakı yönünün ise daha çok kuzey ve kuzeydoğu yamaçlar olduğu belirlendi.
METEHAN NAZLI