200 Bin Ton Kayısı Hasadı Bekleniyor
Türkiye’nin önemli yaş meyve üretim merkezlerinden biri olan Mersin’de, 2 milyondan fazla kayısı ağacı bulunuyor. Her yıl yaklaşık 200 bin ton kayısının hasat edildiği Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekarlık alanda üretim yapılıyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle kayısı ağaçlarının erken çiçek açtığı belirtildi.
Çiftçilere Önemli Uyarı
Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, kayısı bahçelerinde monilya hastalığına karşı ilaçlama yapıldığını belirterek çiftçilere önemli bir uyarıda bulundu: “Monilya ilacı kullanılırken zehir eklenmemesi gerekiyor. Zehirli ilaçlar, arıların ölümüne sebep olarak tozlaşmayı engeller. Çiftçilerimizin bu konuda dikkatli olması büyük önem taşıyor.”
Zirai Dondan Kısmen Etkilendi
Geçtiğimiz haftalarda bazı bölgelerde yaşanan zirai don, Mut ilçesini diğer bölgelere göre daha az etkiledi. Yılmaz, “Soğuk hava kaynaklı bazı zararlar oldu ancak genel anlamda büyük bir kayıp yaşanmadı. İnşallah bereketli bir sezon geçireceğiz” dedi.
“Erken Açtı Ama Verim Güzel Olacak”
40 dönümlük kayısı bahçesi olan üretici Ali Yılmaz ise sezon beklentilerini şu sözlerle dile getirdi: “Ağaçlarımız şu anda çiçek açtı. Eğer hava şartları olumsuz gitmezse bu yıl hasadımız erken olacak ve verimli bir sezon geçireceğiz.”