DünyaSağlık Örgütü'ne (WHO) göre sigara içen ya da tütün çiğneyenlerin ekonomiyemaliyeti 950 milyar euro. Sigara tüketiminin yol açtığı hastalıkların tedavisisonucu oluşan maliyet ve hastalıklar nedeniyle yaşanan iş kayıplarının yolaçtığı verimlilik kaybının dikkate alındığı WHO araştırmasında erken yaşta ölentiryakilerin tüketim ve yatırım kayıpları da hesaplandı. Açıklamada,"Ölümlerin dolaylı yoldan sebep olduğu maddi kayıp çok yüksek"denildi.
Türkiye’desigara kullanımı azaldı
Türkiyetütün mamulleri tüketiminin azaldığı ülkeler arasında. 1990'da her gün sigaraiçenlerin nüfusa oranı yüzde 30,2, 2015'te yüzde 22,9 olarak kaydediliyor.Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nınkatkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası'na göre Türkiye'deki erkeklerin yüzde 31'itütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu, Kuzey Kore'ninardından dünyada en yüksek ikinci oran. Kadınlardaki oran ise yüzde 12. Bu,orta gelirli ülkelerin ortalamasına denk.
Günde birsigara dahi kalp krizini tetikliyor!
İngiltereTıp Dergisi'nin (BMJ) yürüttüğü bir araştırmaya göre, içilen sigara adedindegüvenli bir sayı bulunmuyor. Ancak araştırmacılar sigarayı azaltan kişilerinileride sigarayı tamamen bırakma oranının daha yüksek olduğunu da vurguluyor.Sigara kaynaklı ölümlerde başı çeken kanser değil, kalp hastalıkları. Sigaranedeniyle yaşanan erken ölümlerin yüzde 48'i kalp hastalıkları nedeniylemeydana geliyor. BMJ, sigarayla ilgili yürütülen toplam 141 araştırmanınsonuçlarını inceledi ve günde bir paket sigara içen her 100 kişiden 7'sininkalp krizi geçirdiğini belirtti.
Yılda 6milyon insan ölüyor
DünyaSağlık Örgütü dünya genelinde sigara içenlerin sayısının 1 milyar 100 milyonolduğunu tahmin ediyor. Bu sayıya ek olarak yaklaşık 346 milyon kişi de tütünçiğniyor. Yılda yaklaşık 6 milyon insan tütün ürünlerinin yol açtığı zararlaryüzünden ölüyor. Bunlardan 600 bininin pasif içici olduğu tahmin ediliyor.
BİR KEZSİGARA İÇMEK DAHİ BAĞIMLILIK İÇİN YETİYOR
Yapılanaraştırmalarda, gençlerde sigaraya başlama yaşı her sene düşmekte. Türkiye'de10-15 yaş arası çocuklarda sigara içme oranının yüzde 30'lar düzeyinde olduğunubelirten Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın,Türkiye’de ve dünyada her sene sigaraya başlama yaşı daha da aşağıya düşüyor.Küçük yaşlarda sigaraya başlanmanın sebebi de özenti ve çevresel koşullar.Burada ailelere de büyük sorumluluk düşüyor. Çünkü çocuk ebeveynlerinden negörüyorsa onu birebir uyguluyor. Aileden birinin sigara içmesi çocukta isteristemez özentiye neden oluyor. Çünkü çocuk anne-babayı role model olarakgörüyor. Biraz daha büyük yaşlarda kendine rol model olarak seçtiği ünlüisimlerden sigara kullanan varsa, durum daha da derinleşiyor. Araştırmalar, birkez dahi sigara içenlerin yüzde 69'unun kullanıcı olduğunu söylüyor. Yani çocukbir kez görüp denediği zaman potansiyel kullanıcı olarak karşımıza çıkıyor.Bunun yanında nargilenin sigaraya alternatif gibi gösterilmesi, hala kimiyerlerde tek tek sigara satışının sürdürülebiliyor olması da sigarayla savaştaolumsuz noktalar olarak karşımıza çıkıyor. Ancak 1997’den bu yana önemli biryol kat ettik. Türkiye’de 20 milyonu aşan sigara kullanıcısını 17 milyonunaltına indirmeyi başardık. Sigaranın son molekülü yok olana kadar da tütünürünleri ile mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanıyor.
“HER ALTISANİYEDE BİR KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR”
Dünyagenelinde her 6 saniyede bir insanın sigara kaynaklı sebeplerle yaşamınıyitirdiğini belirten TSSD İcra Kurulu Üyesi Gizem Özdemir, “Bu rakam gündeortalama 300’den fazla insanın demek. Önlem alınmazsa bu rakam yakın gelecekte4 saniyeye inecek. Ancak sigara kullananlara üçüncü sınıf insan muamelesi deyapmamak gerek. Sigara kullananlara yönelik öteleyici ve sert yaklaşımlar yerineempati ağırlıklı söylem ve eylemler daha etkili olacaktır” diyor.
“DNA’YIBOZARAK TAMİRİ ÖNLÜYOR”
Hücreyenilenmesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği vücut tarafından kontroledildiğini, bu konuda kilit noktanın genetik miras olduğuna dikkat çeken İAÜ VMMedical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Olcay ise şunlarısöylüyor: “Tütün içinde yer alan kanser tetikleyici maddeler vücudun bukontrolünü bozuyor. DNA'nın genetik mirasını değiştiriyorlar ve bu yolla hücrebölünmesinde kontrolü ele geçiriyorlar. Bu durum kanser oluşumuna sebepolabilecek çok sayıda hücre üretimine sebep olabiliyor. Bünyemiz bu tip DNAhasarlarını düzeltebilecek imkanlara sahip ancak sigara yoluyla vücuda alınanzehirli maddelerle bu mekanizmaların harekete geçmesini engelliyor. Bypass olanya da girişimsel bir işlem geçiren kalp ve damar hastaları sigaradan kesinlikleuzak durmalıdır. Eğer hasta bypass olduğu için tekrar damar tıkanıklığısorunuyla karşılaşmayacağını düşünerek sigara içmeye devam ederse stent veyabypass damarları erken dönemde tekrar tıkanabilmektedir. Bu nedenle kalp damarhastalarının teşhis ve tedavi sonrasında kesinlikle sigara kullanmamalarıgerekmektedir.”