Hatırlatmak istiyorum. Bağımlılık yapıcı maddelerinzararını anlatırken topyekün bir yaklaşımla hareket etmemiz gerekiyor. Sadecekimyasal maddelerin zararını anlatıp da sigara ve alkol gibi diğer maddeleri atlamak,ya da görmezden gelmek olmaz. Bağımlılık yapıcı maddelerin hepsi ölümcül vekötücül sonuçlara sebep olmaktadır. Alkolü deneme yaşının 8-10 yaşınakadar düştüğüne dikkat çeken uzmanlar, çoğu çocuk ve gencin ilk alkol kullanmadeneyimini yılbaşı gecelerinde ailelerin “Dışarıda değil, evde denesin” ve“Artık erkek oldun, gel tadına bak” söylemleri ile gerçekleştirdiğini ifadeediyor. 12-17 yaş grubunun en sık alkole başlama yaşı olduğunu vurgulayanuzmanlar, kural koymak kadar kural koymanın erken yaşlarda olmasının da öneminedikkat çekiyor. Her yıl alkol kullanımı nedeniyle dünyada ortalama 3,5 milyoninsanın hayatını kaybettiğini belirten uzmanlar, erken yaşlarda başlayan alkolalışkanlığının bu bağımlılığın ağır düzeyde olmasına neden olduğunu kaydediyorlar.
Arkadaş ortamı alkol kullanımını tetikliyor
Arkadaş ortamı, eğlence anlayışı ve bir gruba dâhil olmaisteğinin alkol kullanımını tetiklediğini belirten uzmanlar, ailelerinbir kısmının çocuklarının evde onların gözetiminde alkol kullanmalarını,arkadaşları ile denetimsiz şekilde içki içmelerine tercih ettiklerini söyledi.Bu durumun son derece yanlış olduğu gibi, gelecekte çocukların aşırı alkollüiçecekler kullanmalarına da yol açabileceğini bildiren psikologlar, alkolünbaşta ergenler olmak üzere hiç bir kimseye sunulmaması gerektiğin, bir çocuğunne kadar erken alkol alırsa, sorunların gelişme ihtimalinin de o kadar yüksekolduğunu belirtiyorlar.
Aile büyüklerinin içme alışkanlıkları kişilerin içmedavranışlarını etkiliyor
12-17 yaş grubunun en sık alkole başlama yaşı olduğunuhatırlatan Psikiyatrist Dr. Ali Gök, erken yaşlarda başlayan alkolalışkanlığının bu bağımlılığın ağır düzeyde olmasına neden olduğunu bildirdi.Aile büyüklerinin ve akrabaların içme alışkanlıklarının kişilerin içmedavranışlarını da etkilediğini söyleyen Dr. Ali Gök, “Alkol, madde ve sigaranınsağlıksız olduğunu, insanın sağlığını olumsuz etkilediğini, uzun vadedeistenmeyen birçok hastalığa neden olacağı anlatılmalı” dedi. Gelenek vetöreleri alkolü onaylamayan toplumlarda alkol bağımlılığı oranının düşükolduğunu ifade eden Dr. Ali Gök, “Çocuğun yaşamında, bedensel ve ruhsalgelişiminde aile tartışılmayacak derecede önemlidir. Çocukların alkolkullanımından uzak tutulmasında aile belirleyicidir. Çocuğun aile ortamı,sosyal ve ruhsal gelişimi bağımlılık oluşumunda başat roldedir. Dolayısıylaçocuğun aile ile alkol kullanması, sonrasında kullanıma devam etmesinietkileyeceğinden dolayı yanlıştır” dedi.
Teşekkürler İzmir Bayraklı Osmangazi İlkokulu Müdürlüğüne
Madde Bağımlılığı ile mücadelede her şeyi devlettenbeklemeden her kesime görevler düşüyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir İli Bayraklıİlçesinde bulunan Osmangazi İlkokulundan bize seminer için çağrı geldi. Biz debaşta ebeveynler olmak üzere, eğitimcilere de yönelik Madde Bağımlılığıkonusunda sahadaki tecrübelerimizi paylaştık. İki saate yakın süren seminersunumu sonrasında anne ve babaların merak ettiği soruları da cevapladık.Seminerin gerçekleşmesinde emeği geçen başta Okul Müdürü Öztürk Sarıdede ve ÖğretmenlerdenFigen Fert’e teşekkür ediyorum.