37 Yıldır Aynı İş Yerinde El Emeğiyle Çalışıyor

44 yaşındaki Hanifi Danaoğlu, dedesinden kalan iş yerinde 7 yaşından itibaren öğrendiği saraçlık mesleğini 37 yıldır sürdürüyor. El emeği göz nuruyla ürettiği eyer, semer, hamut ve palan gibi ürünlerle, Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilerinin taleplerini karşılıyor. Özellikle hayvancılığın yaygın olduğu Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinden yoğun talep alan Danaoğlu, bu geleneği yaşatmaya kararlı.

Lise Öğrencileri Günde 10 Bin Kişiye Yemek Hazırlıyor Lise Öğrencileri Günde 10 Bin Kişiye Yemek Hazırlıyor

"Mesleğimiz Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya"

Saraçlığın Osmanlı döneminde yaygın olduğunu ancak günümüzde unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Danaoğlu, mesleğin son temsilcilerinden biri olduğunu vurguladı:
"Bu meslek dede ve baba mesleğidir. 7 yaşımda başladım, okula giderken bile çalışırdım. Mesleğimiz bizi aç bırakmadı ama artık son demlerini yaşıyor. Benden sonra bu mesleği sürdürecek kimse yok. Maalesef unutulmuş meslekler arasında yerini alacak."

Atların gündelik hayattaki önemini kaybetmesiyle mesleğe olan ilginin azaldığını ifade eden Danaoğlu, cirit sporunun yeniden popülerleşmesiyle bir nebze hareketlilik yaşadığını dile getirdi.

"Tarım ve Hayvancılığın Azalması İşimizi Etkiledi"

Tarım ve hayvancılığın azalmasıyla birlikte saraçlık mesleğinin de zorluklarla karşı karşıya kaldığını anlatan Danaoğlu, geçmişten günümüze değişen koşulları şöyle açıkladı:
"Eskiden Nizip'te 20 saraç ustası vardı, şimdi ise sadece 2 kişi kaldık. At arabalarının yasaklanması, tarla sürme işinin traktörle yapılması gibi değişiklikler bize büyük darbe vurdu. Eskiden her evde bir at veya merkep vardı, şimdi yerlerini arabalar aldı. Artık insanlar atı ihtiyaçtan çok zevk için kullanıyor."

Tüm bu zorluklara rağmen mesleğini devam ettirmek için azimle çalıştığını söyleyen Danaoğlu, saraçlığın unutulmaması için çaba harcamaya devam ediyor.

Kaynak: İHA