Her zamanbahsettiğimiz gibi, madde bağımlılığı ile mücadelede ‘Önlemek, tedavi etmektendaha kolaydır’ ilkesinden yola çıkarak, geçtiğimiz hafta Düzce ilimizin şirinilçesi Çilimli’deydik. Madde bağımlılığı ile mücadelede “Erdemliler SosyalYardımlaşma ve Dayanışma Derneği”nin uhdesinde gerçekleşen ’ Bir El Bin Genç’projesi kapsamında öğrencilere yönelik seminer sunumu gerçekleştirdik. Projeninamacı aileleri, öğrencileri ve eğitimcileri bağımlılık konusundabilinçlendirmek.
Proje kapsamında, 72 ülkeyi bisikleti ile dolaşan Türkbisiklet gezgini Ahmet MUMCU sporun mutlu ve sağlıklı yaşama etkisini ve DüzceÜniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmail Alper KUMSAR ise akademik başarının önemi ve gereğihakkında öğrencilerimize tecrübelerini, anılarını ve tavsiyelerini aktardılar.
İlçenin lise ve ortaokul 8. Sınıf öğrencilerinin katılımıile gerçekleştirilen söyleşiye okul müdürleri, okulların Yeşilay Kulübü rehberöğretmenleri, ilçe bağımlılık komisyonu üyesi STK temsilcileri, proje ortağıkurum temsilcileri katıldı.
Etkinliğe iştirak eden katılımcılara proje tanıtım veetkinlik broşürü ile Yeşilay’ın gençlere yönelik hazırlamış olduğu madde veteknoloji bağımlılığıyla ilgili broşürleri dağıtıldı.
Tören bitiminde İlçe Kaymakamı Sayın, Mahmut Şener’imakamında ziyaret ettik ve konuyla alakalı görüş alışverişi gerçekleştirdik.İlçe Kaymakamı Mahmut Şener çağımızın rahatsızlığı olan tüm bağımlılıklarakarşı savaş açmış durumda. Teknoloji bağımlılığının yanı sıra, diğerbağımlılıklara yönelik bilinçlendirme ve farkındalık sağlama eğitimleri içinoldukça duyarlı olduklarını gözlemledik. Kendilerine hassasiyetlerinden dolayıteşekkür ediyorum. ‘Erdemliler Derneğinin ekibine de ayrıca şükranlarımısunuyorum.
Yeşilay Birleşmiş Milletler’de Uyuşturucuyu anlatacak
Uyuşturucuyla mücadele konusunda dünya çapında 53 ülkeninüyesi olduğu ve üye ülkelerin uyuşturucu politikaları ile model uygulamalarınınkonuşulduğu BM Uyuşturucu Komisyonu 12-16 Mart 2018 tarihlerinde Avusturya’nınbaşkenti Viyana’da düzenleniyor. Tüm bağımlılık alanlarında çalışan dünyadakitek sivil toplum kuruluşu olma niteliğinde olan Yeşilay, bu yıl 61’incisidüzenlenen BM Uyuşturucu Komisyonu’nda, Türkiye’deki faaliyetlerini vetecrübelerini anlatacak.
1920 yılından bugüne bağımlılıklarla mücadelesini sürdürenve teşkilatlanmasını 40 ülkeye ulaştıran, Türkiye’nin en köklü sivil toplumkuruluşlarından Yeşilay, bu yıl 61’incisi Avusturya’nın başkenti Viyana’dadüzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik Sosyal Konseyi’nin UyuşturucuKomisyonu toplantılarında Türkiye’yi temsile hazırlanıyor.
Yeşilay’ın sponsor olduğu “2019'a Giden Yolda SentetikUyuşturucu Tehdidine Karşı Müdahale Çalışmaları”, “Önleyici Adımlarla İlgiliTecrübe Paylaşımı ve Yenilikçi Politikalar” oturumlarında önleme, koruma verehabilitasyon faaliyetlerini anlatacak olan Yeşilay, 98 sivil toplumdeneyimini “Uyuşturucu Kullanımının Önlenmesinde Sivil Toplumun Yeri” ilgilikomisyon üyesi 52 ülkeye aktaracak.
Türkiye’nin Yeşilay öncülüğünde bağımlılıklarlamücadelesinde çok önemli mesafeler kat edildiğini belirten Yeşilay Genel MüdürüSavaş Yılmaz, “T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle tüm okullarda, yaşgruplarına uygun şekilde bağımlılık koruma temelli eğitim programı olan TürkiyeBağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM), bu alanda en çok kişiye ulaşmış,sonuçlarıyla da oldukça başarılı olan bir program. ‘Önleyici Adımlarla İlgiliTecrübe Paylaşımı ve Yenilikçi Politikalar’ başlıklı oturumda faaliyetleri ileilgili bilgi verilecek TBM aracılığı ile bugüne kadar 11 milyon öğrenci ve 2misyon yetişkine ulaşıldı. Hedefimiz bu sayıyı 2023 yılına kadar 18 milyonöğrenciye ulaştırmak. TBM ayrıca BM tarafından önleme alanında iyi uygulamaörneği olarak seçildi” dedi.
Alkol ve uyuşturucu bağımlılarına ve yakınlarına ücretsizpsiko-sosyal ve rehabilitasyon hizmeti veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM,model olarak dünyaya açılıyor. Yılmaz, modelin aileyi de rehabilitasyona dahilederek oluşturduklarını, sosyal uyum çalışmalarıyla bağımlıları hem rehabiliteedip hem de topluma kazandırdıklarını ifade ederek; Viyana’da gerçekleşecekolan toplantıda 52 ülkeye modelin tüm ayaklarını aktaracaklarını belirtti.
12-16 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecektoplantılarda Yeşilay’ın yer alacağı, faaliyetleri ve Türkiye’de uyuşturucu ilemücadele anlamında atılan adımları sponsor olduğu oturumlarda paylaşacak. Bukapsamda 15 Mart’ta düzenlenecek ilk oturumda, sürekli ortaya çıkan sentetikuyuşturucular ve tehditleri konuşulacak. Başbakanlığa bağlı BağımlılıklaMücadele Yüksek Kurulu’nda yer alan tek sivil toplum kuruluşu olduklarınıbelirten Savaş Yılmaz; “Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun hazırladığıuyuşturucuya karşı 5 yıllık eylem planında, önleme, eğitim, farkındalık verehabilitasyon görevleri Yeşilay’ın görev alanı olarak belirlendi. Yıliçerisinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteğiyle ülke genelinde 40YEDAM açılacak. Milli bir rehabilitasyon modeli olarak, bağımlıya bütüncül birtedavi ve iyileştirme merkezi olarak 20 ülkeyi inceleyerek oluşturduğumuzTürkiye Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi de yıl içerisinde 10 yerde hizmeteaçılacak. Tüm bu deneyim ve bilgi birikimlerimizi, Türkiye’nin bağımlılıkpolitikasını 52 ülkeye aktaracağız” dedi.