Bağımlılığa neden olan temel sorun beyindeki kayıtnoktaları. Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeyi hatırlatan beyindeki  kayıtların tespiti ve silinmesi sonucubağımlı kişi, hayatının sonuna kadar bu bilgiyi unutarak bu bağımlılığındankısa sürede, kalıcı olarak kurtulabiliyor.

Alkol, sigara ve uyuşturucu bağımlılığı nedeni ilebeyinde hasar gören noktaların tespit edilip değiştirilmesi ile gerçekleşenNeurofeedback Bilimsel klinik araştırmalar sonucu 3 önemli psikiyatrik tedaviyöntemi arasında sayılmaktadır. Harvard üniversitesinde çalışmalarını sürdürenPsikiyatri Uzmanı Dr. Tanju Sürmeli, ülkemizde de gündemden düşmeyen bağımlılıktedavisiyle ilgili son gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

Maddeye Bağımlı Hale Gelen Kişi Değil Beyin

Bilinçaltına farkında olmadan alınan kayıtların, sorunolarak yaşadığımız her şeyin temelini oluşturabildiğini belirten PsikiyatriUzmanı Dr. Tanju Sürmeli, “Maddeye bağımlı hale gelen kişi değil, aslındabeynimiz. Beyin kayıtları kişiye otomatik olarak sigarayı, alkolü veuyuşturucuyu hatırlatıyor ve yönlenmesini sağlıyor. Beyindeki bu noktalarıntespit edilip bağlantıların onarılmaması ve kayıtların değiştirilmemesi halindetedaviler (ayakta, yatarak, psikoterapi ve ilaç tedavisi gibi) kesin sonucagötürmeyebiliyor. Madde bağımlılığı beyindeki bağlantı noktalarının düzeltip,kişiyi bağımlı kılan ve zarar veren kayıtların değiştirilmesini sağlayanilaçsız Neurofeedback tedavi yöntemi ile genelde kalıcı olarak tedavi edilebiliyor”açıklamasında bulundu.

“Tedavi sırasında kişinin bir davranışı tekrarlaması,hastaya ve ailesine başarısız hissettiriyor. Tekrarlamanın nedeni ise, beyninkullandığı maddeyi hatırlaması. Kişi iradesini kullanamadı ve sigaraya, alkole,uyuşturucuya tekrar başladı diye inanılıyor. 1930’lardan beri bu yaklaşımvardı. Ancak 1970’lerde yapılan araştırmalar, irade dışı sistemde yapılan beyinkayıtlarında sorun olduğunu söylüyor. Alkol, sigara, uyuşturucu maddeler beyninbilinçli olmayan yerlerinde kayıtlı. Yani beyindeki kayıtlar ve doğru kayıtyapabilmek çok önemli. Kişi değil beyin unutmuyor. Madde bir kez denendiğizaman beyin onu kaydediyor. Aile ve çevre kişiye iradesini kullanması konusundabaskı yapıyor ancak bağımlılık irade dışı bir durum. Madde bağımlılığındankurtulmak için kişinin bilinçaltının hazır olması gerekiyor. Psikiyatrikilaçlar beyindeki elektrik akımını düzeltemiyor. Beyindeki kimyasal olaylarıkişiye dışarıdan bir şeyler vererek çözmek zor”

 

Eğitim Beyni Kontrol Etmeye Yeterli Değil

“Hamile bir kadın uyuşturucu kullanıyorsa, çocukpotansiyel olarak bağımlı bir birey oluyor. Ya da anne baba evde esrarkullanıyorsa, beyin esrar kokusunu normal bir koku gibi kayıtlıyor. Bu nedenlecinayetlerde, madde bağımlılıklarında genetik kod ve iyi yetiştirme büyük önemtaşıyor. Çevresel faktörler bizi doğru beslediyse ve doğru yetiştirildiysek,genetik kodumuz öne çıkmıyor”

 

Başarı Oranı İlaç Tedavisine Kıyasla Çok Yüksek

“Beyindeki elektriksel devreler şartlı koşullanma yöntemiile değiştirilebiliyor. Neurofeedback yöntemi ile hastaların yüzde 74’üsigarayı, yüzde 90’i uyuşturucuyu, yüzde 60’ı alkolü bırakıyor. Beyindekihatalı merkezler normale dönüştürülüyor. Terapi ve ilaçlar uyuşturucuda yüzde10 başarılı. İlaç tedavisi başarısız olunca aile kişiyi suçlayarak iradesizolduğunu söylüyor. Kişi hastaneye yatıyor, yine de bırakamıyor. Ve artık neyaparsa yapsın bağımlılıktan kurtulamayacağını düşünüyor. Beyin maddeyi kayıtladığıiçin, irade dışı istiyor. En önemli şey maddeyi unutmak ve neurofeedbackyöntemi ile kişiye o maddeyi hatırlatmamak gerektiği öğretiliyor. Kişi bunuöğrendiğinde, madde bağımlılığından kurtuluyor. Ancak ilaçlarla buöğretilemiyor. Tedavi 1-3 ay arasında sürüyor ve her seans yarım saat ya da 1saat sürüyor”