Bağımlılık; çevresel, genetik, sosyal ve biyolojik faktörlere bağlı gelişen bir hastalıktır. Eroin hem fiziksel hem de psikolojik olarak bağımlılık yapan bir uyuşturucudur ve büyük dozlarda alındığında bağımlılığa ve ayrıca komaya neden olabilir. Bazı durumlarda ölümle bile sonuçlanabilir. Çünkü o kadar bağımlılık yapıcıdır ki kullanıcılar kendilerini normal hissetmek için sürekli daha da fazla alırlar.

Bağımlı yakını bir okurumuz, eroin bağımlısı evladı için halk arasında ‘Çip’ adı verilen tedavi hakkında bilgi edinmek istiyor. Konuya ilişkin Kapadokya Hastanesi bu konuda yaptığı açıklamada : ‘ (Naltrekson implant) tedavisi; naltreksonun bir yada iki dikiş gerektiren küçük bir kesi ile cilt altına yerleştirilen ve yavaşça kana karışarak eriyen, etkisi 8-10 hafta kadar süren, uzun etkili pellet (kullanıcılar arasındaki adıyla ‘çip’) formu ile yapılan eroin bağımlılığı tedavisidir.

Naltrekson; opioid maddelerin (eroin vb.) etkilerini bloke eden bir opioid antagonistidir.

Kişi naltrekson etkisi altındayken madde kullanırsa, maddenin öforik (haz verici) etkisini hissetmemekte, böylece madde kullanmaya devam etmemektedir. Naltrekson madde isteğini (craving) de azaltmaktadır.

Naltrekson eroin bağımlılarında etkin bir tedavi sağlamakla birlikte; bu hastaların oral yoldan (ağızdan) ilaç almaya uyumsuz olması ve ilaçlarını düzenli kullanmaması nedeniyle tablet formu ile yapılan tedavi genellikle başarılı olmamaktadır. Bu nedenle bu ilacın uzun süre düzenli salınım sağlayan depo formları üretilmiştir.

Bu ilacın depo formlardan en yaygın olanı cilt altına uygulanan Naltrekson İmplant formudur. İlacın bu formuna ülkemizde pellet, çip gibi adlar verilmektedir.

Naltrekson implant çeşitli ülkelerce üretilmekte, Türkiye Eczacılar Odasının ithal ilaç şubelerinden reçete ile alınabilmektedir. AMATEM poliklinikleri tarafından reçete edildiği takdirde SGK tarafından da ödenmektedir.

Naltrekson implant; lokal anestezi ile, genellikle göbek çevresine olmak üzere uygun herhangi bir bölgedeki subkutan (cilt altı) dokuya uygulanabilmektedir.

İmplant bölgesinde enfeksiyon ve alerji gelişebileceğinden profilaktik tedavi önerilmesi ve hastaların yara bakımı ve hijyen açısından uyarılması gereklidir.

Yapılan araştırmalarda kullanılmakta olan diğer tedavilere göre naltrekson implantın (ÇİP TEDAVİSİ) daha etkili olduğu saptanmıştır.

Naltrekson implant; 2-3 ayda bir tekrarlandığında, bir yıl süreyle kullanıldığında ve beraberinde psikososyal destek verildiğinde başarı oranı daha da artmaktadır.


Eroin maddesinin etkisi genel olarak 4-6 saat sürer. İlk 1 saat içerisinde yalancı mutluluk hali gözlenebilmektedir. Daha sonra ise sakinlik dönemi ortaya çıkar ve hareketler yavaşlar, konuşma bozulur, hafıza kayıpları başlar, dikkat eksilir, solunum yavaşlar, göz bebekleri küçülür, ağrı his kaybı azalır, kan basıncı ve kalp atım hızı düşer. Bilinçsiz olup kişi mekanın ve zamanın farkına varamayacak kadar kendinden geçmektedir. Kullanımından kısa bir süre sonra kullanıcıya kendini zinde hissettirir. Vücutta hararet ve deride kızarıklık, ağız kuruluğu, kolların ve bacakların uyuşması ağırlaşması hissi ilk aşamada hissedilen belirtilerdir. İlk hislerin geçmesinden sonra kullanıcılar uyur uyanık bir duruma geçer.

Eroin bağımlılığı olan bir kişi, eroini aldıktan 6-12 saatleri sonrasında yoksunluğa düşerek yeniden alma ihtiyacında olacaktır. Eroin maddesi yoksunluk uyuşturucu bir parçası olarak, aşağıda sizlere vereceğimiz belirtilere sahip olmaktadır.

İlaca duyulan istek. Huysuzluk. Çekilmesi zor depresyon, anksiyete ve korku. Karın krampları. Terleme, burun akıntısı, gözlerde sulanma. Huzursuzluk, uykusuzluk, esneme. İshal. Ateş ve titreme.

Kas spazmları, eklem ağrısıyla oluşan titreme. Mide bulantısı ve kusma. Artmış kan basıncı ve kalp atım hızının artması

Detoks süreci sonrası düzenli ilaç tedavisi ve psikoterapi gereklidir. Neticede bağımlılığın fiziksel belirtileri yüksek oranda aşılmış olsa da davranış boyutu ve aşermesi belirli bir oranda devam edecektir. Üstelik çoğu durumda uyuşturucu kullanımı altta yatan psikolojik ya da duygusal sorunlar için bir başa çıkma mekanizması işlevi görür. Yalnızca detoksun tedavisi görerek altta yatan daha derinlikli sorunlar ele alınamayacağından, bir süre sonra altta bekleyen ya da o an için halı altına süpürülen meseleler açığa çıkarak iyileşme sürecini uzayabilmektedir.

Her şeyden önce şurası bilinmelidir ki eroin tedavisinde kişinin maddeden uzaklaşmayı ciddi ve samimi bir şekilde istemesi çok önemlidir. Ve uyuşturucunun bırakılması ile birlikte, beynin yapılanmasının yeniden düzene girmesi bir seneden önce olamaz. Bu nedenle uyuşturucu bırakıldıktan sonraki bir sene oldukça kritiktir. Yoksunluk çeken hastaların uyuşturucudan uzak kalmak için danışma ve terapi aldığı bir arınma dönemimden oluşur. Ama eroine yeniden başlama oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle eroin bağımlılığı tedavisi tek seferlik değil devam eden bir tedavi olarak görülür. Kullanıcılar bazen bunu “bir adım ileri iki adım geri” olarak tanımlar. Ama ideal olarak, her kötüleşme bir döngü daha az şiddetli olacak ve nihayetinde iyileşmeye yol açacaktır.