Çalışmayan hard disklerini kendileri düzeltmeye çalışankullanıcılar, hatalı davranışlarda bulunarak verilerinin kurtarılmasınıimkansız hale getirebiliyor. Türkiye’nin profesyonel veri kurtarma alanındaki öncüfirması Veri Kurtarma Hizmetleri’nin Genel Müdürü Serap Günal, maksimum orandaverinin kurtarılması için uzak durulması gereken 8 hatalı davranışı sıralıyor.
Hard disklerin bozulması hassas şirket verilerininkaybolmasına, çalışma dosyalarının silinmesine ve önemli kişisel dosyaların yokolmasına neden olarak kullanıcılar için birçok sorun yaratabiliyor. Harddiskleri çalışmadığı için paniğe kapılan kullanıcılar, emin olmadan attıklarıyanlış adımlar nedeniyle verilerinin kurtarılma ihtimalini tamamen ortadankaldırıyor. Maksimum oranda veri kurtarmak için hasarlı diskin profesyonelellere teslim edilmesi gerektiğini belirten Veri Kurtarma Hizmetleri GenelMüdürü Serap Günal, hard disk bozulmalarında kaçınılması gereken 8 davranışakarşı uyarıyor.
1. Diski kullanmaya devam etmek. Hard disklerleilgili yapılan en yaygın hata, bozulmalarının ardından kullanılmaya devamedilmeleri oluyor. Bu durum, kurtarılması istenen verilerin üzerine yenilerininyazılması başta olmak üzere, var olan fiziksel bozulmaların derecesininartmasına yol açacak ciddi sorunlara sebep olarak, verilerin geri kazanılmaolasılığını büyük ölçüde düşürüyor.
2. Disk bölümlerini yeniden oluşturmak. Disktekihasarlı kısımlar için yeni bir bölümlendirme yapmak, verilerin üzerine yazılmasınayol açarak veri kurtarma sürecini başarısız kılıyor. Zira hasar gören amaaslında o zamana kadar kalıcı olarak silinmemiş veriler, bu tür yanlış birbölümlendirme ile geri getirilemeyecek şekilde zarar görmüş oluyor.
3. Veri kurtarma yazılımı çalıştırmak. Kolaycaerişilebilen ücretsiz veri kurtarma yazılımlarının kullanılması, sık başvurulanancak aslında güvenilmemesi gereken bir seçenek. Bu tür yazılımlar, fizikselhasarlı disklerde işe yaramayacağı gibi, disk üzerinde fazladan oluşabilecekaşınma ve yıpranmalar nedeniyle hasarın miktarını artırarak diski tamamenbozabiliyor. Bu yazılımlara başvurmanın durumu kötüleştireceğinin altını çizenSerap Günal, onun yerine profesyonel bir veri kurtarma hizmetini tercih etmenindaha kalıcı bir çözüm olduğunu belirtiyor.
4. Disk birleştirmek. Sabit diskte parçalanmışdosyaları bilgisayar üzerinden birleştirmeye çalışmak, diskin daha fazlaçalışmaya ihtiyaç duymasına ve ısınma gibi sorunların ortaya çıkmasına sebepoluyor. Disk birleştirme ayrıca hasarlı olmayan blokların yanlışlıklasilinmesi, kaybolması ya da formatlanmasıyla sonlanabiliyor.
5. Diski ısıtmak, soğutmak ya da diske darbeuygulamak. Çoğu kullanıcının sahip olduğu, bozulan bir diskin dondurulmaveya ısıtılma yoluyla düzeltilebileceği fikrinin tamamen yanlış olduğunu dilegetiren Serap Günal, böyle bir hareketin disk üzerinde yaratacağı olumsuzetkinin altını çiziyor. Günal, dondurma işleminin disk içerisinde nemoluşturabileceğini, ısıtmanın ise verileri saklayan manyetik tabakaya zarar vereceğiniifade ederken diske vurmanın da çeşitli iç mekaniklere zarar vereceğiniekliyor.
6. Diski açmak. Sadece uzmanlar tarafından tozsuzortamda açılması gereken disklerin kullanıcılar tarafından açılıp düzeltilmeyeçalışılması, bulunulan mekandaki toz parçacıklarının, ısı veya nem değişiminin,plakada oluşabilecek yeni çiziklerin ya da başka faktörlerin kalıcı hasaryaratmasına sebep oluyor.
8. PCB (kart) değişimi veya kart üzerindemüdahale. “Kart değişimi yapılan disk çalışır.” Çok eskilerden beri kulağayayılan yanlış bir bilgidir. Son derece tehlikeli bulunan bu değişimindenendiği, orijinal kart üzerindeki Rom-Chipinin söküldüğü veya lehimlemelerinyapıldığı disklerde veri kurtarma şansı büyük ölçüde azalır.