Çocuklarımız ülkemizin geleceği. Ruh sağlıkları da büyükönem taşıyor. Teknoloji de hayatımızın vaz geçilmez unsuru olmaya devam ediyor.Lakin internet ortamında istismar ve suistimaller de giderek artıyor. Her zamanbelirttiğimiz gibi internet demek, sokağı eve getirmek demek. Başta pedofillerolmak üzere, sosyal  medyada üslenen suçunsurları pusuya yatmış vaziyette. Havaların da soğuduğu bir dönemdeyiz. Yarıyıl tatilinde çocukların soğuk geçmesi beklenen havanın da etkisi ile tablet,akıllı telefon ve bilgisayarlara ilgi göstermesi bekleniyor. ESET Türkiyeİstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen, çocukların dijital dünyada karşılaşabileceğiriskleri listeledi ve korunma önerilerinde bulundu:

 

Virüsler

Virüs, truva atı, solucan gibi zararlı yazılımlar, enyaygın çevrimiçi risklerdir. Çocuklar, genellikle onlar için hazırlanmış sahteoyun sitelerinde bu yazılımlarla karşılaşır. Zararlı yazılımla enfekte olmuşoyun sürümleri genellikle üçüncü parti indirme sitelerinde, forumlarda, bazende Google Play’in ücretsiz oyun sürümü pazarında bulunabilir. Ebeveynler,lisanslı ve proaktif bir güvenlik yazılımı kullanarak, çocuklarının tehlikeliweb sitelerine erişimini ve uygunsuz uygulamaları engelleyebilirler.

 

Siber zorbalık

Bu düşmanca davranış, ne yazık ki özellikle gençlerarasında sık görülür. Çocuklar pek çok kez kendi akranları tarafından siberalanda tehdit edilir veya aşağılanır, bu da onlarda duygusal travmaya sebepolur. Çocuklar bu gibi durumların üstesinden misilleme yaparak değil, ebeveynve yetkililerin desteğini alarak gelebileceklerini bilmelidirler.

 

Kimlik avı

Örneğin siber saldırganlar, bir şeyin satışı için cazipteklifler sunabilir. Aslında satılacak birşey yoktur ama sizinle ilgili bilgielde etmeye çalışırlar. Yine benzer şekilde sahte mesajlar atarak, sosyal ağkullanıcılarının kimlik ve şifre bilgilerini talep edebilirler ki, bu yaklaşımsiber dolandırıcılığın sık görülen örneklerinden biridir.

 

Çocuklar üzerinden paraya ulaşmaya çalışmak

Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, pek çok önemlibilgi, üçüncü şahıslar tarafından internet üzerinden ele geçirilebilir. Küçükbilgi parçaçıkları toplanarak oluşabilecek kimlik hırsızlığı ile ailenin malikayba uğratılması mümkündür. Hassas bilgilerin paylaşılmaması konusundaebeveynler çocuklara uyarıda bulunmalıdır. Ayrıca çevrimiçi finansal işlemlerde büyükler tarafından yürütülmelidir.

 

Spam

Spam olarak tanımlanan istenmeyen maillerin e-postakutunuza gelmesi yeni bir şey değildir; fakat bu yolla gelen şifre-fidyeyazılımları hayli revaçta. İstenmeyen e-postalar, böyle bir durumla nasıl başedeceğini bilemeyen çocuğunuzun cihazını da bulabilir.

 

Cinsellik içeren mesajlaşma

Elektronik cihazlar aracılığıyla kişilerin birbirlerinecinsel içerikli mesaj, fotoğraf veya video göndermesi dünyada “Sexting“ olaraktanımlanıyor. Bu olgu, teknolojinin ilerlemesi ve gençlerin mobil cihazlarınınbu fotoğraf ve videoların alışverişini içerecek şekilde gelişmesi nedeniyledünyada gençler arasında gün geçtikçe yaygınlaşıyor.

 

Peki ebeveynler ne yapabilir?

Çocuğunuzun kullandığı cihazın geçmiş kayıtlarına arasıra göz atın. Eğer silinmiş bir konuşma varsa izleyin.

Çocuğunuzu sanal dünyada yalnız bırakmayın. Sosyalağlarda arkadaşı olun, kimlerle arkadaş olduğunu gözlemleyin.

Çocuğunuzun sosyal ağlarla ilgili ayarlarına göz atın.Herhangi bir sınırlama ile paylaşılan bir profil var ise risk taşıyan bir şeyolabilir.

Lisanslı ve proaktif bir güvenlik çözümü kullanın,ebeveyn kontrolü aracını yükleyin ve güncel tutun.

Web kamerası bağlantısının kapatıldığından vekullanılmadığından emin olun.

Çocuğunuz dijital cihazlara muhtemelen sizden dahahakimdir. Olası riskler konusunda onunla konuşun, bilgilendirmeye çalışın.