Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital sistemlerin gelişmesi, maddi imkanların artması ve ulaşılabilirliğin yaygınlaşmasına bağlı olarak benzer mekanların ortaya çıkması, yerleşmelerin kendilerine özgü yerel kültürel değerlerinin belirginleşmesine neden olmuş, bu gerekliliğin de turizm faaliyetleri ile giderilebileceği düşünülmekte...
Günümüzde hem ekonomik hem de kültürel alanda meydana gelen gelişmeler, turizm faaliyetlerinin istekleri, ihtiyaçları ve beklentilerini çok hızlı bir şekilde değiştirmiş.
Buram Buram Kültür Kokan Kahramanmaraş.
Dulkadiroğlu Beyliği ve Kültürüyle ön plana çıkan şehir.
Kalesi ve Kültür kokan özelliği ile dikkat çeken Kahramanmaraş.
Bir toplumun ya da bir milletin en önemli var olabilme göstergesini tarihi ve yaşayan kültürel mirası oluşturmaktadır.
Kültürel mirasa sahip olunması yanında bunun sürdürülebilir olması da büyük önem taşımaktadır.
Kahramanmaraş gibi kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bir kentin bu mirası iyi değerlendirmesi elzemdir.
Çünkü yerel halk tarihi çevrenin hem yapıcısı hem de etkilenenidir.
Kahramanmaraş kenti özgün kimliğini bu sayede koruyabilecek, gelecek nesillerle geçmişten günümüze bir bağ kurulabilecektir.
Yine kentte bulunan tarihi konutların hem geçmişi hem de mimari yapısı nedeniyle turizme sunulması ve çekici bir öge olarak kullanılabilecek olması Kahramanmaraş’ın turizm anlamında cazibesine katkıda bulunacaktır.
Bu bağlamda kentte yer alan tarihi konutların kültür turizmi açısından kullanılmasında yerel halkın algı ve tutumları büyük önem taşımaktadır.
Çalışma ile yöre halkının kültürel ögeler hakkındaki görüşleri belirlenerek geleceğe yönelik planlamalar konusunda öneriler de ortaya konulabilecektir.
Çalışma alanı Kahramanmaraş merkez ilçeleri olan Dulkadiroğlu ve Onikişubat’tır.
Çalışma Kahramanmaraş merkez ilçelerde (Dulkadiroğlu ve Onikişubat) yer alan tarihi konutların günümüzdeki kullanım durumlarını belirlemek ve yerel halkın tarihi konutlar açısından kentteki kültür turizmini nasıl algıladıklarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.
Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır.
Betimsel istatistik, herhangi bir değişkene ait sayısal değerlerin toplanması, betimlenmesi ve sunulmasını sağlayan istatistiksel işlemlerdir.
Kahramanmaraş Antik çağlardan beri sürekli olarak yerleşim yeri olmuş ve tarihini içerisine kitlemiştir.
Bizde bu tarihle yaşayan insanlar olarak tarihi ve kültürü birlikte yaşıyoruz.