CrossFit’i kimler yapabilir? Bilinmesi gereken ciddi riskleri nelerdir? CrossFit sakatlığı, sağlık durumunda bir terslik olan ya da özel durumu olan kişiler için uygun bir egzersiz değildir. Sağlıklı ve yoğun ve zorlayıcı egzersizlerden keyif alan kişiler ise bu sporu rahatlıkla uygulayabilirler. Özellikle söylüyorum bu spor herkese göre değildir. Bu sporu yapmak isteyenler her spor branşında olduğu gibi bu aktivite içinde doktorlarına danışıp ciddi sağlık kontrollerinden sonra bu spora başlamalıdırlar. Bu sporda ufak bir hatanızda, kaslarınıza zarar vermeniz söz konusu. Ağırlık kaldırırken giren kas kramplarından tutun, ciddi boyutlarda hasar görebilecek boyun tutulmalarına kadar ilerleyebilen sırt problemleri yaşayabilirsiniz. Bir de, CrossFit'çilerin çok iyi bildiği ve kendi aralarında "Rhabdo Amca" dedikleri bir durum daha var ki, gerçekten CrossFit yapan hiç kimse bunun başına gelmesini istemez. Asık suratlı, CrossFit salonunda çalışan ve bir yandan diyaliz makinesine bağlı bir palyaço olarak resmedilen bu rabdomiyoliz denilen hastalık, sıradan bir CrossFit gününde setlerce push-up ve ağırlık hareketinden sonra kasların jel kıvamına gelmesiyle kendini belli ediyor. Ağırlıklı olarak, aşırı susuz kalan ve kasları zarar gören atletlerde sıklıkla görülüyor. Ağır bir antrenmandan sonra fazla zorlanan kaslar su oranını kaybediyor ve kas yapısı tamamen tahrip oluyor. Bozulan kas hücresinin içindeki myoglobin gibi maddelerin de kana karışmasıyla akut böbrek yetmezliğine kadar uzanan ciddi sorunlara yol açıyor (Myoglobin proteinin kanda olması çok tehlikeli ve kısa sürede böbrekleri de ele geçirebiliyor.). Halsizlik, ağrı ve şişkinlik ilerleyen saatlerde baş gösterirken işin asıl ciddi tarafı idrar renginin siyaha dönük olması. Yanan kasların düzelme oranı oldukça düşük ve vücudun normal düzenine geri dönmesi ise aylar alabiliyor. Oldukça tehlikeli olmasına rağmen, CrossFit eğitmenleri bu noktada topu egzersizleri yapana atıyor. Bu konuda, sınırın aşıldığını, plana bağlı kalmadıklarını ve vücutlarını susuz bırakmaları gerektiğini vurguluyorlar. Kas yanmasının en büyük sebeplerinden biri de; setler arasında mola verilmemesi. Akıllarda hep aynı soru dönüyor bu tarz riskleri göz önüne aldığımızda, vücudu bu kadar zorlamaya değiyor mu? Antrenörler gerçekten çalışanları için doğru programı seçip, çok iyi gözlemleyebiliyorlar mı? Sadece 14 yılını doldurmuş ve son altı senede bu kadar popüler olmuş bir spor formatının geleceği bu soruların cevaplarıyla şekillenecek.
Crossfit Oyunları 2007 yılından bu yana "The Crossfit Games" adı altında düzenlenen turnuva, dünyanın en formda insanlarını bir araya getiriyor. Üç etaptan oluşan turnuvanın ilk bölümü, "Open" adını taşıyor; dünyanın her yerinden online olarak kayıt yaptırılabiliyor. Geçen yıl, turnuvaya kayıt yaptıranların sayısı 70 bini bulmuş; toplam 73 ülkeden katılan yarışmacılar, beş farklı egzersizi tamamlamaya çalışmıştı. İkinci bölüm ise, "The Regional". Toplam 17 bölgeden 1.500 kadın ve erkek, bu bölümde canlı olarak yarışıyor. Finalistler, her yıl düzenlenen ve son bölüm olan "The Games" için, Los Angeles'ın yolunu tutuyor. Bir yıl boyunca müsabakaya hazırlanan finalistler, egzersizlerin içeriğini ancak etkinlik sırasında öğrenebiliyor (Anlayacağınız, bu, işin sürprizli bir bölümü.). Her yıl farklı setler sunuluyor ve en sonunda bu beklenmedik egzersizlerden sıyrılabilenler, "Yaşayan En Formdaki İnsan" sıfatını elde ediyor. Bu sporun en başarılı ismi Rich FRONİNG. Futbol için Messi ne demekse, CrossFit için de FRONİNG o demek.
Crossfit Egzersizleri Crossfit egzersizlerinden bazıları: Jackie: 1km kürek çekme egzersizi sonrası seçilen ağırlıkla birlikte 50 tane koparma hareketi, 30 tane de barfiks hareketinden oluşuyor.
Murph: Program içeriğinde; zamana karşı 1mil'e denk gelen 1.609km koşuluyor. Daha sonra 100 tane barfiks ve 200 tane şınav çekilip 300 tane de aletsiz çömelme hareketi yapılıyor. Set tamamlandıktan sonra, 1 mil daha koşuluyor.
Barbara: Egzersiz programı içeriğinde, sırasıyla; 20 tane barfi ks, 30 tane şınav ve 40 tane de mekik çekiliyor. Ardından 50 tane sadece vücut ağırlığını kullanarak yapılan çömelme hareketinden oluşan toplam beş farklı set devreye giriyor. Her setin sonunda, sadece üçer dakikalık dinlenme süresi veriliyor.
Cindy: Beş kez barfiks çektikten sonra, 10 tane şınav çekiliyor. 15 kez çömelme hareketinden sonra, set tamamlanıyor. Bu arada, sadece 20 dakikanız olduğunu hatırlatalım.
Diane: 21 kez deadlift yapılıyor. Hiç ara vermeden 21 kez amuda kalkarak, şınav çekiliyor. Tekrar sayısı önce 15, sonra dokuzla sınırlı. Program, toplam üç setten oluşuyor.