Bir ilde ticaretin gelişmesi ve esnafının kazanması içinşehir merkezi nüfusunun en az bir milyon olması lazım ya da turizm kenti olupinsan sirkülasyonunun artması lazım…

Kahramanmaraş son yıllarda hem turizmde hem de sanayiüretiminin dışında gıda ve hayvancılık alanında da büyük atımlar yapılıyor. Herkonuda Kahramanmaraş üretim merkezi haline gelebilir.

Yağ var, un var, şeker var, helva yapmak için ise bir ustayaihtiyaç vardı.

Bir ilin değerlerini o ilin halkı ile idarecileri ortayaçıkarır. Belki bu yazdığım bazıları için hayal olabilir fakat bu hayallerigerçeğe dönüştürmekte idarecilerin işidir.

Sanayi tesisi açısından işadamlarımızın ekonomideki veülkedeki önemleri bir kez daha artmıştır. ABD’nin ülkemiz üzerindeki dövizoyunu işadamlarımızın üretiminin ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Sanayileşme açısından iyi bir noktadayız, bunun üzerinekatma değeri yüksek ürünleri de üretirsek ekonomik açıdan daha başarılı oluruzve firmaların Ar-ge merkezleri de şuan bunun için çalışıyor.

Bu kentin ekonomik açıdan yerel yöneticilerin de kentekonomisine vereceği destek tabanı zenginleştirir. Sanayileşme tesisi olan birilde gelir adaletsizliği de hat safhadadır.

Bu gelir adaletsizliğini giderecek çeşitli yöntemler var, buyöntemleri ise ilk defa bir belediye başkanı uygulamaya koymak üzere.

Nasıl mı?

Bir belediye başkanın görevinin su, yol, altyapı olmadığınıBüyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç son yaptığı çıkışlarla gösterdi.

Restorasyonu yapılan konaklar, kapalı çarşı, demircilerçarşısı, ekstrem park gibi hizmetleri yazmayacağım. Yedikuyular Kayakmerkezinden bir örnek vermek istiyorum. Sezonun ortasında açılmasına rağmen 2,5ayda 700 bin kişi ziyaret etti. 700 bin ziyaretçi akınının ise 400 binini ildışından gelen yerli turistler oluşturdu.

 Şehre gelen yerliveya yabancı turistin en iyi varlığını esnaflar gördü. Hedef kente insançekmekti ve bunun ilk adımı atıldı. Bundan sonraki çalışma ise inşallahgünübirlik değil, burada konaklayarak esnaftan alışveriş yapmalarını sağlamak.Turizm alanında kente giren tek kuruş tabana yansıyacaktır.

Son günlerde gündeme gelen ve bazılarının yer tahsisininyapıldığı Gıda, Biber ve Hayvancılık Organize Sanayi Bölgelerinin kente nasılbir katkı sunacağını da özetlemek istiyorum.

Bence bu OSB’ler kentin üretim merkezi olması açısından çokönemlidir ve Erkoç’un en beğendiğim projesidir. Çünkü bu OSB’lerdeki her türlüfaaliyet tabana yani üreticiye iyi yönde yansıyacaktır. Herkesin ürünü paraedecektir. Ürünlerin fiyatlarını Kahramanmaraş belirleyecektir.

Elbistan bölgesine kurulacak Hayvancılık OSB ile en az300-400 hayvan çiftliği kurulabilir. Yani her şey daha modern bir hal alır vehayvan yetiştirilmesi profesyonel şekilde olur. Hayvan yetiştirmeyle uğraşan tümüreticimiz bundan faydalanır.

Diğer taraftan dünyaya ün salmış dondurma, biber ve tarhana gibiürünlerini bir araya toplayıp bir biriyle yardımlaşarak, modern paketlemetesisleri ile tüm Türkiye’de belirleyici bir il olur. Gıda alanında çok önemliürünler üretiyoruz fakat paketlemesi ve servisini yapamadığımız için büyükparaları başkaları kazanıyor. İşte burada kurulacak OSB’lerle her şey en inceayrıntısına kadar düşünülür ve hayata geçirilir.

Kente turist akışını sağlayarak esnafın ekmeğini büyütmek isteyenBaşkan Erkoç, yatırımda yüksek maliyet gösteren arsa işine de el atarak, yenisanayi parselleri üretiyor. Bu şu anlama geliyor, yeni oluşturulan sanayiparselleri uygun fiyatlarla esnaflarımıza verilecek ve onların sanayileşmesisağlanacak. Bu girişim de aradaki gelir dengesizliğini de azaltacak.

Kentte kurulacak Gıda, Hayvancılık ve Biber OSB’nintemelleri atılıyor, ilgili sivil toplum örgütlerini heyecanlandıran bu gelişmevatandaşların da işine yarayacak.

Sadece destek olmak gerekiyor, biz destek olalım, inanın 2-3yıla kalmaz tarımda da şahlanırız…