“Türkiye’nin Siber Güvenlik Yol Haritası 2.0” konusu, 25 Mart’ta gerçekleştirilen 5. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde masaya yatırıldı. Etkinliğin açılış konuşmacılarından Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, siber güvenlik alanında yetişmiş insan kaynağının önemine dikkat çekti. Bu alanda Bayrağı Yakala (Capture The Flag /CTF) yarışmaları düzenlediklerini belirten Dr. Sayan, yarışmalarda başarılı olan Gençlerin, FETİH Siber Talimhane Programı ile eğitildiğini söyledi.
Etkinlikte, siber güvenlik ekosistemini oluşturan altı ana paydaş olan; kullanıcılar (alıcılar), üreticiler, üniversiteler, medya, sivil toplum kuruluşları (STK) ve kamu kurumlarını temsil eden 19 konuşmacı yer aldı. Etkinlik, COVID-19 salgını nedeniyle bu yıl hem fiziksel olarak hem de çevrim içi şekilde düzenlendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) binasında gerçekleştirilen etkinliğin fiziksel bölümüne; protokol, konuşmacılar, sponsorlar ve basın mensupları kabul edildi. İzleyiciler ise etkinliği, e-Safe’in resmi YouTube kanalı üzerinden ve Türksat Kablo-Net üzerinden canlı olarak takip ettiler.
DE-CIX’in Ana Sponsor olarak yer aldığı etkinlikte, Dr. Sayan’ın yanı sıra açılış konuşmalarını yapanlar; BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, DE-CIX International CEO’su Ivo A. Ivanov ve e-Safe Kurucusu ve Zirve Başkanı Musa Savaş oldu.
Yetişmiş İnsan Kaynağı Önemli
Dr. Sayan, konuşması sırasında şunları söyledi: “Siber güvenlikte en önemli faktörlerden biri de yetişmiş insan kaynağı. Dünyada siber güvenlik alanında yetişmiş insan kaynağına sahip olma veya bu kaynağa erişebilme durumundaki ülkeler arası farklılıklar siber güvenlik becerileri açığı diye tanımlanıyor. Kaynak yetersizliği ve dengesizliği, bu yeni on yılın başlarında da temel problemlerden biri olacak. Araştırmalar ABD'de veri ihlali yaşayan bir şirketin maruz kaldığı ortalama maliyetin 8,19 milyon dolar olduğunu, yeni teknolojilerle donatılmış siber güvenlik savunmaları uygulayan kuruluşlar arasında bu maliyetin 2,6 milyon dolara düştüğünü gösteriyor. Elbette, bu yeni nesil savunmaları uygulamak, yetenekli, deneyimli bir siber güvenlik işgücüne erişim gerektiriyor.
Bu noktada Bakanlığımız ve BTK tarafından siber güvenlik alanında insan kaynağını geliştirme amacıyla önemli çalışmalar yürütüyoruz. Ülkemizde siber güvenlik alanında uzman ihtiyacının karşılanması amacıyla gençlere yönelik, SİBER YILDIZ Bayrağı Yakala yarışmaları ile genç yetenekleri keşfediyoruz ve bu alanda uzman ihtiyacı olan kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmelerini hedefliyoruz. Ayrıca yarışmalarda başarılı gençlerimize FETİH Siber Talimhane programı ile siber güvenlik laboratuvar eğitimi veriyoruz. BTK Akademi eğitimleri ile de entegre ederek edilen programlarla bu alanda kapasite inşasına önemli katkılar sağladığımıza inanıyorum.”
Siber Saldırıların Dünyaya Maliyeti 2025’te 10 Trilyon Dolar Olacak
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise son dönemde yaşanan siber olaylarla ilgili istatistiklere değindi: “Yapılan araştırmalar ve yayımlanan raporlar; siber saldırıların 2020 yılında dünya genelinde 5,5 trilyon Amerikan Doları tutarında zarara sebebiyet verdiğini gösteriyor. 2025 yılında ise bu tutarın 10 trilyon Amerikan Dolarını aşması bekleniyor. Saldırganların en büyük motivasyonlarını; finansal gelir elde etme, casusluk faaliyetleri, karışıklık çıkarma amacı, politik hedefler ve misilleme amaçlı faaliyetler oluştururken, ayrıca siber saldırıların %30’unun iç aktörlerden geldiği değerlendiriliyor.
2023 yılına kadar Dünyada insanlardan 3 kat daha fazla, ağ bağlantılı cihaz olacağı, 2022'ye kadar 1 trilyon ağ bağlantılı sensörün dünya genelini çevreleyeceği ve önümüzdeki 20 yılda bu sayının 45 trilyona ulaşacağı öngörülüyor. Gördüğünüz üzere istatistikler inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda artık. Günümüzde yöneticiler, siber güvenlik riskini işletmeleri için en önemli tehditlerin başında değerlendirirken, oldukça küçük bir bölümü işletmelerini siber saldırılara karşı yeterli düzeyde hazır hissediyor. Covid-19 gölgesinde geçen 2020 yılında, dünya ekonomisinde hemen her sektörde daralma yaşanırken, siber güvenlik harcamalarının artarak devam etmesi ve 2020 yılında 124 milyar Amerikan Dolarına ulaşması, siber güvenlik faaliyetlerinin önemi bir kez daha gözler önüne seriyor.”
Protokol ve Açılış bölümünün ardından “Türkiye’nin Siber Güvenlik Yol Haritası 2.0” konusu şu başlıklar altında ele alındı:
İlkeler, Yöntem, Hedefler ve Stratejik Amaçlar
Stratejik Amaçlar
Gerçekleştirme Yaklaşımı