Genç kuşaktan eli kalem tutan ve arkadaşlarına örnek olanöğrencilerimiz de var. Kutlamak istiyorum. Bu tür çalışma yapanlara da sahipçıkmak büyük bir onur. Emek verdiği eseri de ilk fırsatta edineceğim. AysuŞuben henüz 18 yaşında bir lise öğrencisi. Bazı yaşıtları uyuşturucuyaözenirken, o dört yıllık bir araştırmanın sonunda kitabını yazdı: 01 Enjektör.Uyuşturucu sorununun ciddi boyutlara ulaştığı ülkemizde, uyuşturucuya başlamayaşı 14’e kadar düştü. Konuya ilgi duyan ve detaylı bir araştırma sonucu “01Enjektör”ü yazan Aysu Şuben henüz bir lise öğrencisi..
Robert Kolejli Şuben, merakla başladığı çalışmalarınıdört yıl boyunca sürdürmüş, sayısız kaynaktan aldığı bilgileri, 200’ü aşkınuyuşturucu bağımlısı ile yaptığı görüşmelerle bir araya getirmiş. Yazarı,kitabın oluşum sürecini şöyle anlatıyor:
“Liseye başladığım yıl uyuşturucunun kötü yönlerinianlatan bir kitap okumuştum. Daha sonra uyuşturucu ile ilgili bir ödevhazırlamaya başladım ve konu ilgimi çekti. Bunun nasıl bir şey olduğunu,etkilerini, bağımlıların yaşadıklarını çok merak ettim ve araştırmaya başladım.İki yıl boyunca sürekli okudum, konuyla ilgili bir çok yerli ve yabancı dergiyeabone oldum. Ardından bağımlılarla görüşmelere başladım ve dört yılın sonundabu kitap ortaya çıktı.”
Daha önce uyuşturucu bağımlısı olan birini tanımadığınıbelirten Şuben, bağımlılara arkadaşları aracılığıyla ulaşmış ve 227 uyuşturucubağımlısı ile görüşmüş.
Hiç uyuşturucu kullanmadığını söyleyen Şuben,bağımlılarla görüşmelerini şöyle anlatıyor: “Aslında yanlarına giderken birazkorkuyordum. Ama çoğu bana ellerinden geldiği kadar yardım etti. Bazıları ‘Benzaten ölüyorum, yaşadıklarımın ne önemi var’ diyerek konuşmadı. Beni denememkonusunda zorlayanlar da oldu. Kabul etmeyince aşağılayıp, dalga geçtiler.
Özellikle ‘kodein’ denilen maddeyi kullananlarkendilerine ve diğer insanlara karşı nefret dolu oluyorlar. Son zamanlardatehditler almaya başladım. Benden hap getirmemi istiyorlardı. Artık işler benimiçin zorlaşmaya başlamıştı.”
Görüştüğü kişilerden bazılarıyla yakın arkadaşlıklarkurduğunu belirten Şuben, “Bağımlılıktan kurtulmak için benden yardım isteyençok kişi oldu. Ama benim elimden konuşmaktan başka bir şey gelmiyordu.
“Aysu Şuben dört yıl süren araştırma sürecindebağımlılarla görüştüğünü ailesinden sakladığını söylüyor: “Onlarla görüştüğümüanneme ve babama hiç belli etmedim. Benim sadece teorik bir araştırma yaptığımıdüşünüyorlardı. Söyleseydim endişe duyarlardı. Kitabım basıldıktan sonra, ilkbaşta kızdılar ama iyi bir şey ortaya çıkardığımı görünce affettiler.”
Bağımlı gençlerin en belirgin özelliğini hayattan hiç birbeklentileri olmaması şeklinde ifade eden Şuben’e göre insanlar anlık birmutluluk için uyuşturucu kullanıyor. Bağımlıların, maddeyi aldıktan sonra kısabir süre için bunu yakaladığını belirtiyor ve şöyle diyor: Bir kez alan kişibununla yetinmiyor, tekrar tekrar deniyor çünkü bu ona mutluluk veriyor. Ama busahte ve geçici bir mutluluk. Denemeler bir süre sonra bağımlılığa dönüşüyor.
Böyle insanların hayata normal bir insan gibi devametmesi imkânsız. Hepsi kendilerine farklı bir yaşam kuruyor. Uyuşturucuözelliği olan bazı maddelerin eczanelerde de satıldığını ve temin etmenin çokkolay olduğunu dile getiren Şuben; “Bazı ilaçların içinde kodein denenuyuşturucu maddeden belirli bir miktarda var. Bağımlılar bu ilaçlardan fazlacaalıp, içindeki maddeyi ayrıştırıyor ve kullanıyorlar. Bu, bağımlılar arasındaçok sık başvurulan bir yöntem” diyor.
Uyuşturucu kullanımının toplumumuzda giderekyaygınlaşmasının sosyal bir olgu olduğunu ifade eden Şuben, yoksulluk veişsizlik gibi toplumsal sorunların kişiyi uyuşturucu kullanmaya ittiğinisöylüyor. Uyuşturucuyu alan kişinin gelecek kaygısı taşımadığını düşünen Şuben,ailelerle ilgili şunları söylüyor: “Dürüst olmak gerekirse araştırma boyunca ailelerinebağımlılardan daha çok üzüldüm. Her gün çocuklarının kollarını kontrol etmekzorunda kalıyorlardı.
Ama ne yazık ki bizde aileleri uyuşturucu hakkındayeterli bilgisi yok. Çocuklar onları ‘Alkol aldım’ diyerek rahatçakandırabiliyor. Anne babalar bilgilendirilse uyuşturucu kullanımınınsemptomlarını daha önceden fark edebilirler.”
“01 Enjektör”ü yazmaktaki amacının; aileleri,uyuşturucuya özenen gençleri, bağımlı yakınlarını ve hatta bağımlılarıbilgilendirmek olduğunu söyleyen Şuben, kitabın geliriyle AMATEM’deki birbağımlının tedavisine katkıda bulunmayı düşünüyor.