Hamileliğin Ağız Diş Sağlığına Etkileri
Halk arasında hamilelikte bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annenin dişlerinin çürümesine yol açtığı, bu nedenle de anne adaylarının diş kaybına uğradığı şeklindeki düşünce bilimsel bir gerçeği yansıtmamaktadır. Hamilelik döneminde tükürükteki asit miktarı artar, dişlerini fırçalarken oluşan kusma refleksi nedeniyle ağız hijyeninin bozulması ya da bu dönemde daha şekerli veya asitli yiyeceklere karşı düşkünlük gibi sebepler diş çürümesine uygun bir ortam yaratabileceğinden dişler normal döneme göre daha çabuk çürüyebilir.
Dişetlerinde sorunu olan anne adayları ağız bakımına dikkat etmezlerse, hormonal değişime bağlı olarak da dişeti sorunları artar. Dişetleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve dişetlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur. Dişeti kızarık, şiş, hassas ve kanamalıdır. Buna ‘Hamilelik Gingivitisi’ denir. Eğer hamilelik planlanıyor ise anne adayları mutlaka bir dişhekimi kontrolünden geçmeli, hamilelik öncesinde varsa diş ve dişeti problemleri giderilmelidir.
Hamilelikte Beslenme
Hamilelikte iyi beslenme annenin olduğu kadar doğacak bebeğin de diş sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamince zengin besinler yeterince alınmalıdır.
Hamilelikte Diş Tedavisi
0–3 aylık dönem; Bebeğin organ gelişim evresinin olduğu dönemdir.Acil tedaviler dışında diş tedavisi yapılmamalıdır. 3–6 aylık dönem; Hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri yapılabilir. Müdahalelerin yapılması için en uygun dönemdir. 6-9 aylık dönem; Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmaktadır. İlk 3 aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.
Unutulmamalıdır ki şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu durumlarda hamileliğin hangi döneminde olursa olsun tedavi yapılmalıdır.
Hamilelikte Ağız Bakımı
Hamileliğin ilk aylarında görülen kusmalar, değişen beslenme alışkanlıkları ve hormonal değişimlerin etkisiyle dişetlerinde hassasiyet ve kanama olabilir. Kanama nedeniyle anne adayları diş fırçalamayı bırakmamalıdırlar. Dişeti iltihabı dişlerin ve dişetlerinin etkin bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az 2 kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş araları diş ipi ile temizlenmelidir.
ANNE ADAYLARI; ÇOCUĞUNUZUN SAĞLIKLI DİŞLERE SAHİP OLMASINDA EN BÜYÜK ETKEN SİZSİNİZ.