Tümdünyada çağın en tehlikeli illeti haline gelen bağımlılıklar çeşitli toplumsalsorunlara yol açıyor. Bu alanda en büyük savaş ancak bilinçlendirme vefarkındalık sağlamakla gerçekleştirilir. Eğitim kurumlarına, ailelere, medyayave Belediyelere bu konuda büyük görevler düşüyor. Geçtiğimiz hafta Esenlerİlçesinde yer alan Uğur Temel Lisesinde önce liselilerle, ardından daebeveynleriyle bir araya geldik. ‘Bir Kereden Çok Şey Olur’ isimli seminerdeteknoloji ve kimyasal maddelerin insanlarda ve aileler üzerinde oluşturduğuzararları konuştuk. Bağımlılık yapıcı maddeler geniş bir alanı oluşturuyor.Sentetiklerden tutun da kimyasallara kadar birçok unsuru içinde barındıranmaddelerin etkisi kullanıcıda kalıcı psikolojik zararlar veriyor. Öğrencileritehdit eden bir başka unsur da sosyal medya. Çünkü suç örgütleri sosyal medyayıbir üs olarak kullanıyorlar. İnternet demek bir anlamda sokağı eve getirmekdemek. Bazı aileler bilişim medya okuryazarlığı konusunda yeterli donanımasahip olamadıklarından dolayı çocuklarına online ortamlardan gelebilecektehlikeleri öngöremiyorlar. Oysa çocuğun odasında internet kurulumu vecihazların yer alması sakıncalı bir durum. Neden? Çünkü çocukların çoğu sosyalmedyada güvenlik ve gizlilik ayarlarını bilmiyorlar. Anne ve babalar yeterliderecede medya okuryazarlığı konusunda bilince erişirlerse kontrol ve gözlemkonusunda daha çok yol almış olacaklar. Ebeveynler öğrenirse çocuklarına dabilgiyi paylaşıp, öğretirler. Esenler Uğur Temel Lisesinde gerçekleştirdiğimizseminerlerde lisede öğrenim gören liselilere hem madde bağımlılığı hem de sanalzorbalıklar konusunda nasıl korunacaklarını anlattık. Etkinliğingerçekleşmesinde emeği geçen başta Okul Müdürü Ercan Ekim olmak üzere Halklaİlişkiler Müdürü Yusuf Balay, Okul Müdür yardımcısı Selim beye de ayrıcateşekkür ediyorum.

 

Yeşilay’danOkulda Bağımlılığa müdahale Programı

Yeşilayve Milli Eğitim Bakanlığı, bağımlılıkla mücadele alanında Türkiye BağımlılıklaMücadele Eğitim Programı’ndan (TBM) sonra ikinci büyük işbirliğini hayatageçiriyor. MEB ile Yeşilay arasında imzalanan protokolle ilk defa uygulamayaalınan “Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM)”, rehberlik öğretmenleriüzerinden ülke genelinde yaygınlaşacak ve öğrencilerin zararlı alışkanlıklarıbağımlılığa dönüşmeden müdahale edilecek.

Yeşilaytarafından geliştirilen çocuk ve ergenlerde tütün, alkol, madde kullanımınayönelik okul temelli kısa müdahale programı OBM ile rehberlik öğretmenlerinerisk grubundaki öğrencileri tespit etme ve müdahale yetkinliği kazandırılarak;alkol, tütün ve madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıkları ve yanlışdavranışların bağımlılığa dönüşmeden durdurulması sağlanacak.
Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz ve MEB Özel Eğitim ve Rehberlik HizmetleriGenel Müdürü Celil Güngör arasında imzalanan protokolle pilot uygulamasıİstanbul’da yapılan OBM, Türkiye genelindeki okullarda hayata geçecek.

ProgramınTürkiye’de bir ilk olduğunu ve hedeflerinin madde denemiş öğrenciler sistemdışına itmeden kazanmak olduğunu altını çizen Yeşilay Genel Müdürü SavaşYılmaz, “Program kapsamında okullarımızdaki rehber öğretmenlerimiz, müdahalealanında teknik ve mesleki yetkinliklerini arttırıcı eğitimden geçirilecek verisk grubundaki öğrencilere önleyici müdahale uygulayacak. OBM sayesinde riskliöğrencilerin sigara, alkol, madde gibi zararlı alışkanlık ve yanlış davranışlarıbağımlılığa dönüşmeden önlenecek ve bu öğrenciler eğitim sistemi dışınaitilmeden kazanılacak,” 

Programla,2018 yılı içerisinde uyuşturucu sorununun yoğun olduğu bölgeler ve nüfusdengeleri göz önünde bulundurularak Türkiye genelindeki Rehberlik AraştırmaMerkezlerinde ve okullarda görevli 240 rehberlik öğretmenine uygulayıcı eğitimverilmesi öngörülüyorEğitim alan öğretmenlerimiz okullarında risk taraması yaparak,alkol, madde ve sigara kullanan öğrencilerin risk durumlarını değerlendirecekve bu öğrencilere risk büyüklüğüne göre farklı müdahale yöntemleri uygulayacak.Bu müdahaleler bilgilendirme, motivasyonel görüşme, izleme, psikososyaldeğerlendirme ve/veya sağlık kurumlarına yönlendirme gibi farklı altbaşlıklardan oluşacak.”