Evladı madde bağımlısı olmuş birçok aile, tedaviaşamasında bir takım odaklar tarafından maddi ve manevi yönden istismaredilebiliyor. Bu odaklar eski bağımlılar olduğu gibi, STK geçinen ve işi parayapula döken menfaat gruplarıdır. Madde bağımlılarının iyileşmesi yönünde 12basamaklı kendine yardım gruplarının olumlu çalışmalarına değinen bağımlıyakını Cengiz Akkaya konuya ilişkin olarak bize bir mektup gönderdi. Mektubuolduğu gibi yayımlıyorum: ‘Kullanım yaşının 9-10-11-12 li yaşlara düştüğübağımlılık sorunu karşısında hala toplumsal anlamda kuşak yitimi riskiyle karşıkarşıya olduğumuzun bilinci ve hassasiyetiyle örtüşmeyen bir süreç yaşıyorolmamız gerçekten çok korkutucu.
Bu soruna ilişkin kalıcı, bu sorunu yaşayan herkesin kolaycaulaşabileceği ve hiçbir anlamda maddi-manevi istismara uğranılmayacak birsistem inşasına yönelik gerçekçi ve kapsamlı mevzuat düzenlemelerininyapılamamasının nedeni olarak, hala bu sorunu toplumsal anlamda doğruparametrelerle kavrayamadığımızdan kaynaklandığını düşünüyorum.
Denetimli Serbestlikten, Dernekler mevzuatına, Önleyici Eğitimçalışmalarından, bağımlılık alanında görev yapmakta olan ve ileride görevyapacak olan Profesyonellere yönelik uluslararası akreditasyonu olan BağımlılıkFormasyon Eğitimine, Rehabilitasyon-Sosyal Adaptasyon Süreçlerine ve KalkınmaAjansları üzerinden kaynak aktarılan Bağımlılıkla İlgili ProjelerinDenetlenmesine kadar her alanda sorunun gerçekliğiyle örtüşen kapsamlıdüzenlemelere ihtiyacımız var.
Geleceğimizi tehdit eden bu Kimyasal Terör sorunuyla başedebilmenin tek yolu, partiler üstü bir yaklaşım sergileyerek el birliğiylestratejik yol haritasını toplum olarak acilen netleştirmek zorundayız.
Üzerinde herkesin uzlaşacağı bir stratejik politikayla örtüşen,bu alanda yapılacak bütün düzenlemelerin ve atılacak bütün adımların ostratejik politikaya hizmet edecek merkezi planlama çerçevesinde yürütülmesihayati önem taşımaktadır.
Yoksa şimdi yaşadıklarımız gibi herkesin ayrı ayrı tanımlamalarlave birbirinden apayrı, üzerinde ortaklaşılmış hiçbir stratejik politikayahizmet etmeyen, günü kurtarmaktan öteye gidemeyen darmadağın bir tablo ilebirbirimizin zamanının ve hayatlarının heba olmasına seyirci kalmaya devamederiz maalesef.
Dünya Sağlık Örgütü’nün, ‘Bağımlılık; fiziksel, zihinsel,duygusal ve ruhsal, ömür boyu süren ama durdurulabilen bir aile hastalığıdır.’tanımlamasıyla örtüşen bir sistem inşası ve stratejik politika inşa etmekzorundayız.
Ahlaki, iradi ve inançsal bir sorun gibi algılamaya ve sadecekriminal bir vak'a olarak görüp cezai yaptırımlarla bu sorunun üstesindengelinebileceğini zannetmeye devam ettiğimiz sürece doğru ve gerçekçi bir sisteminşa edebilmemizin mümkün olamayacağını düşünüyorum.
İyileşme süreçlerinin piyasalaştırılmasının önünü açan bubelirsizlik ortamı her geçen gün daha fazla canın yanmasına, daha fazla insanınbu çaresizlik girdabına savrulmasına ve her türlü maddi-manevi istismara maruzkalmasına hizmet etmektedir. Bağımlılıkla ilgili sahada çalışmalar yapanlarınve profesyonellerin bir çoğunun 12 Basamaklı Kendine Yardım Gruplarındanbihaber olması, bilenlerin de hiç bu Gruplardan söz etmemeleri ve kimseyi buGruplara yönlendirmemeleri de ayrıca irdelenmesi gereken bir konudur. Yagerçekten bilmiyorlardır ya da müşteri-mürit döngüsünü besleyen bilinçli birtutumdur bu yaptıkları. Çünkü bu tutumun elle tutulur başkaca bir izahı mümkündeğil.
Bu sorun karşısında siyaset mekanizmasının, kanun yapıcıların vekamu yöneticilerinin sokağın gerçekliğiyle örtüşen politikalargeliştirebilmesinin biricik yolu, sahada var olan ve bu sorundan kaynaklıhayatları altüst olmuş insanların deneyim ve tecrübelerine samimiyetle kulakvermeleri ve işbirliği kanallarını çalıştırmalarıyla mümkün olabilir.
Bağımlılık sarmalından çıkarak sürdürülebilir iyileşme tarafınageçmeyi başarmış NA (Adsız Narkotik http://na-turkiye.org/),Nar-Anon (Madde Bağımlısı Yakınları https://www.facebook.com/naranonturkiye/), AA(Adsız Alkolikler http://www.adsizalkolikler.com/),Al-Anon (Alkol Bağımlısı Yakınları http://www.alanonturkiye.com/)gibi 85 yıldır dünyanın birçok ülkesinde var olan ve bu sorunla boğuşan birçokülkede kalıcı ve ulaşılabilir sistem inşasının olmazsa olmaz en önemliayaklarından biri olarak kabul edilmiş 12 Basamaklı Kendine Yardım Gruplarıylatemas kurmadan yapılan ve yapılacak olan yukarıdan aşağı ben bilirim, benyaptım oldu tarzındaki her adım ve her hamle toplumsal anlamda kendigeleceğimizi yok etmeye hizmet edecektir.
Bir sorunun temel öznesi olan kaynaklardan alınacak doğru vesağlıklı bilgiler, deneyimler, tecrübe aktarımı ve öneriler ışığında sorunungerçekliğiyle örtüşen politikalar geliştirilebilir. Hiç bir şekildemaddi-manevi istismara uğramadan kolay ulaşılabilir, kalıcı ve sorunungerçekliğiyle örtüşen bir sistem inşa edilebilir diye düşünüyorum.’